In Londen zijn reddingsdiensten urenlang in de weer geweest om een gestrande walvis in de Theems te helpen. Het dier leek sinds gisteravond vast te zitten op een betonnen helling bij de sluis van Richmond, in het zuidwesten van de hoofdstad.

Volgens Britse media gaat het waarschijnlijk om een dwergvinvis. Het drie tot vier meter lange dier was eerdere op dag al gezien op een andere deel van de Theems.

Bij de reddingsoperatie waren de brandweer en meerdere reddingsdiensten betrokken. Sinds gisteravond werd huid van de walvis met een slang natgehouden. Aan het begin van de nacht slaagden ze erin om het dier los te krijgen van de betonnen helling.

Toen dat lukte, kregen de hulpdiensten applaus van toeschouwers aan de oever van de Theems:

Volgens een verslaggever van de BBC wordt de walvis begeleid naar een veiliger deel van de rivier, waar een dierenarts zal controleren hoe het dier eraan toe is. "Het is nog niet zeker of hij het gaat redden", schrijft hij op Twitter.

Dit zijn beelden van de reddingsactie:

Gestrande walvis na urenlange reddingsoperatie bevrijd bij Londense sluis

De reddingsoperatie duurde zeven uur en trok veel publiek, vooral toen het nog licht was. "We geloofden onze ogen niet toen we die arme stakker zagen. Zoiets gebeurt niet elke dag in Richmond", zegt een omwonende tegen de BBC.

Als de walvis zelfstandig kan terugzwemmen naar de Noordzee, dan heeft die nog een flinke tocht voor de boeg. De monding van de Theems ligt zo'n honderd kilometer stroomafwaarts.

STER reclame