Arthur op archiefbeeld uit 2019
NOS Nieuws

Woede in Roemenië: stroopte Liechtensteinse prins grootste beer van het land?

De Roemeense autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het doodschieten van de grootste bruine beer van het land. De Roemeense milieu-inspectie controleert onder meer of er in de zaak mogelijk sprake was van stroperij. Hoofdrolspeler in de zaak? Een Liechtensteinse prins.

Woensdag beschuldigden twee milieuorganisaties in een persbericht prins Emanuel von und zu Liechtenstein er namelijk van Arthur, 'de grootste beer van Roemenië en misschien wel van de EU', te hebben gestroopt in een beschermd natuurgebied in de Karpaten.

De 42-jarige prins wil tegenover media in Oostenrijk, waar hij woont, niet reageren op de zaak.

Geen probleembeer

Sinds 2016 is er een algeheel verbod op berenjacht in Roemenië, waar met zo'n 6000 beren de grootste bruineberenpopulatie van Europa leeft.

Enkel in uitzonderlijke gevallen wordt in het land een jachtvergunning uitgegeven, bijvoorbeeld als een beer structureel overlast veroorzaakt of gevaarlijk is voor mensen. Prins Emanuel, familie van de regerende Liechtensteinse vorst Hans Adam II, zou voor 7000 euro een vergunning voor zo'n 'probleembeer' hebben gekocht.

"Dat ging om een jonge berin die in de buurt van huizen kwam", zegt Robert Bas, oud-journalist van de NOS die tegenwoordig in Roemenië woont, in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar in werkelijkheid zou de prins in maart met de vergunning in zijn achterzak 70 kilometer verderop, diep in beschermd bosgebied, bewust op zoek zijn gegaan naar Arthur. Het 17-jarige mannetje leefde ver weg van de bewoonde wereld en stond in Roemenië te boek als grootste bruine beer van het land. Dat maakte van hem een prestigieuze jachttrofee.

Het is duidelijk dat de prins niet kwam om het probleem van de lokale bevolking op te lossen.

Gabriel Paun, voorzitter van de Roemeense milieuorganisatie Agent Green

Robert Bas legt uit dat de dood van Arthur al dagen het gesprek van de dag is in Roemenië. "Er zijn hier heel veel mensen heel erg boos over", zegt Bas. "Dit lijkt heel erg op wat je weleens in Afrika ziet. Oftewel: rijke mensen die met toestemming van de overheid een leeuw of olifant schieten."

Volgens Bas hangt er een zweem van corruptie rond het doodschieten van de beer. "Het lijkt erop dat iemand heeft verzonnen: we regelen een vergunning voor een andere beer en dan doen we alsof hij per ongeluk deze beer heeft geschoten."

Gabriel Paun, voorzitter van de Roemeense milieuorganisatie Agent Green, vraagt zich hardop af hoe de prins een jonge berin die problemen veroorzaakt bij een paar boerderijen kan verwarren met het grootste mannetje van het land. "Het is duidelijk dat de prins niet kwam om het probleem van de lokale bevolking op te lossen. Hij kwam om de grootste trofee mee naar huis te nemen en hem aan de muur te hangen", zegt hij.

Foto van de doodgeschoten Arthur

De twee milieuorganisaties die de zaak op de kaart hebben gezet, vinden dat er te veel grijze gebieden in het Roemeense jachtvergunningensysteem zitten, waar trofeejagers dus van kunnen profiteren.

Robert Bas: "Daarnaast hebben de Roemenen steeds meer belangstelling voor eigen natuur. Er leven hier veel beren en ze worden ook steeds meer een toeristische attractie. Mensen komen naar Roemenië om ze te zien. Als een prins dan even langskomt om de grootste te schieten, valt dat niet goed in Roemenië."

Bas zegt dat de eerste petities zijn opgestart om de prins in ieder geval het vel van Arthur, dat hij als trofee zou hebben meegenomen, weer te laten inleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl