De trofee wordt een replica van het Skiete Willy-standbeeld ProShots

De topscorer van de eredivisie krijgt vanaf dit seizoen de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt. De topscorer aller tijden van de vaderlandse competitie overleed vorige maand op 74-jarige leeftijd, waarna direct geopperd werd deze prijs in het leven te roepen.

Oud-international Van der Kuijlen maakte liefst 311 goals in de eredivisie, waarvan 308 voor PSV en in zijn nadagen 3 voor MVV.

"Zijn naam blijft voor eeuwig verbonden aan de topscorer van de eredivisie. Al was het maar dat het heel lang gaat duren voordat iemand zijn record uit de boeken gaat schieten. Als dat al ooit gaat gebeuren", zegt Jan de Jong, directeur van de eredivisie.

Replica van Skiete Willy

De trofee wordt een replica van het Skiete Willy-standbeeld, dat sinds 2004 naast het Philips Stadion staat.

Bekijk hieronder de mooiste goals van Willy van der Kuijlen:

Willy van der Kuijlen scoort! Soms een parel, bijna altijd kiezelhard

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV noemt het initiatief een eer en een erkenning: "Topsport gaat over presteren en de cijfers die Willy van der Kuijlen heeft behaald als speler, zijn uniek en onnavolgbaar."

"Mister PSV was naast een geweldige voetballer ook altijd een echte heer. Een parel aan de kroon die Eredivisie heet. Brabants bescheiden. Onterecht op basis van zijn ongelooflijke kwaliteiten. Dit is postuum een passend eerbetoon", voegt De Jong daaraan toe.

De kans dat een PSV'er de eerste Willy van der Kuijlen-trofee wint, is klein. Donyell Malen staat met nog drie speelronden te gaan door zijn zeventien goals weliswaar gedeeld tweede op de topscorerslijst, maar Georgios Giakoumakis van VVV-Venlo maakte er liefst zeven meer.

Eredivisie-directeur De Jong: 'Niet lang over hoeven vergaderen'

STER reclame