Een van de woonunits
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar misstanden bij zorginstelling in Balkbrug, SP wil opheldering

De gemeente Hardenberg doet onderzoek naar mogelijke misstanden bij opvanghuis "De Werkelijkheid is Christus" (WIC) in Balkbrug. Cliënten van de zorginstelling sloegen alarm over misbruik van zorggelden en de kwaliteit van de zorg en de woningen.

SP-Kamerleden Kwint en Hijink willen dat demissionair minister De Jonge opheldering geeft over de vermoede misstanden in het opvanghuis en hebben Kamervragen gesteld.

Naar aanleiding van de klachten deden onder meer de GGD en de sociale recherche onderzoek. Op basis daarvan heeft de gemeente de WIC een ultimatum gesteld. Voor 1 juli moet een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd, anders volgen maatregelen. "Wat die maatregelen precies zijn, daar lopen we niet op vooruit", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.

Kamerleden Kwint en Hijink willen naar aanleiding van dit nieuws van demissionair minister De Jonge onder meer weten hoe het zit met het toezicht bij de zorginstelling. En vooral ook hoe het kan dat er pas wordt ingegrepen nadat de bewoners hun klachten kenbaar hadden gemaakt. "Wilt u nagaan waarom er niet eerder onderzoek is gedaan naar deze instelling?", aldus de Kamerleden in hun schriftelijke vragen aan de bewindsman.

'Erbarmelijke omstandigheden'

De evangelische leef- en woongemeenschap in het Overijsselse dorp biedt sinds 1990 onderdak aan cliënten met verslavingen en psychiatrische problemen. Momenteel wonen er dertien mensen, het merendeel senioren.

De cliënten zeggen al jaren onder erbarmelijke omstandigheden te wonen. "Lekkende daken, schimmels, geen eigen sanitair", zegt bewoner Ronald Kroezen. "En dat voor bewoners met een rugzakje. Allen vijftig jaar en ouder." Ook zou het 's winters heel koud zijn en in de zomer juist erg warm.

Kroezen stelde in 2019 al een zwartboek met klachten op. "De directie beloofde beterschap. We hebben ze toen een tweede kans gegeven maar sindsdien is er niets gebeurd. We zijn het nu helemaal zat." Vertrekken is volgens hem geen optie. "Hier wonen voornamelijk senioren die vanwege hun uiteenlopende problemen nergens naartoe kunnen."

Ambtenaren van de gemeente hebben naar aanleiding van de klachten samen met de brandweer het complex geïnspecteerd. Daaruit is geconcludeerd dat direct ingrijpen niet noodzakelijk is en dat het ultimatum van 1 juli afdoende is.

Interieur van een van de woonunits

Naast klachten over de huisvesting, claimen cliënten ook dat de leiding zorggeld in eigen zak steekt. Bewoners betalen een dagelijkse bijdrage aan de instelling, voornamelijk vanuit hun persoonsgebonden budget. Verder krijgt de opvang giften van particulieren, kerkelijke instanties en inzamelingsacties van kerkelijke gemeenschappen.

De sociale recherche deed onderzoek naar aanleiding van de klachten over fraude. "We zijn momenteel de resultaten aan het bestuderen en besluiten vervolgens of er een vervolgonderzoek wordt ingesteld", zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat weten dat er in het verleden meerdere signalen over de WIC zijn binnengekomen, maar die vormden geen aanleiding voor nader onderzoek.

'Merendeel wel tevreden'

Directeur Gerrit Tessemaker (71) ontkent in een reactie aan RTV Oost dat er fraude is gepleegd met zorggelden. "We hebben een missie en dat doen we met passie, zeg ik altijd. Deze kritiek komt van twee mensen, het merendeel van de bewoners is tevreden."

Bovendien zijn er volgens Tessemaker de laatste tijd al verbeteringen doorgevoerd bij de woonunits. "Ten aanzien van veiligheid zitten we zelfs ruim binnen de normen. Omdat het altijd mijn grote angst was dat er ooit brand zou uitbreken, hebben we volop geïnvesteerd in preventie en onder meer nooduitgangen. Maar inderdaad, de accommodatie is gedateerd. Dat is ook de reden dat we nieuw willen bouwen. Er is dinsdag net groen licht gegeven voor de bouw van acht appartementen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl