De Amsterdamse modeschool Amfi
NOS NieuwsAangepast

Studenten eisen vertrek directeur en hoofddocent mode-instituut Amfi

Oud-studenten en een deel van de huidige studenten van de Amsterdamse mode-opleiding Amfi en studentenvakbond ASVA willen dat de directeur en de hoofddocent van het mode-instituut vertrekken. Volgens de twee partijen is dat nodig voor "de nodige hervormingen" en "een cultuuromslag" binnen de modeschool.

De afgelopen maanden kwamen er verhalen naar buiten over het klimaat op de instelling. De sfeer is er volgens studenten onveilig, en er wordt gesproken van een angst- en zwijgcultuur. Docenten zouden racistische of seksistische opmerkingen maken, en studenten zeggen zich vaak gekleineerd te voelen.

"Wij horen van studenten dat zij jarenlang therapie hebben gevolgd na hun tijd op Amfi, daarom moet de cultuur op de modeschool radicaal veranderen", zegt ASVA-voorzitter Maarten van Dorp in een verklaring. "Dat kan niet met een directeur en een hoofddocent die de afgelopen jaren duidelijke signalen van onveiligheid hebben weggewuifd."

Excuses

De studenten en de studentenvakbond willen dat er ook excuses komen voor de "giftige cultuur" en de manier waarop studenten zijn behandeld. Verder moet er een klachtenprocedure komen.

"Zonder onafhankelijke klachtenprocedure wordt een kleine instelling zoals Amfi een gevaarlijke doofpot voor sociale onveiligheid", zegt Van Dorp. "Studenten moeten veilig een melding over hun docent kunnen indienen, zonder te vrezen voor lagere cijfers."

Tientallen verhalen

Van Dorp zegt dat er in de mailbox van de actiegroep inmiddels zestig verhalen zitten over problemen op de school, en zijn er via een betrokken oud-student op Instagram nog tientallen verhalen binnengekomen. "Dat gaat dan om verhalen van studenten die nu op de school zitten, en studenten die al van de school af zijn."

Veel reacties kwamen er na de artikelen in NRC en Het Parool over oud-leerling Martijn N., die werd beschuldigd van onder meer verkrachting en drogering. Hij gaf vaak gastcolleges op de school.

De Hogeschool van Amsterdam is het ermee eens dat er met betrekking tot het studie- en werkklimaat van Amfi zaken kunnen worden verbeterd. Vorige maand is opdracht gegeven aan een extern bureau voor een onderzoek naar sociale veiligheid binnen het instituut. Ruim honderd studenten en oud-studenten hebben zich voor dat onderzoek aangemeld. Het onderzoeksbureau verwacht in juni een rapport met conclusies en aanbevelingen te kunnen presenteren.

De misstanden op het mode-instituut krijgen ook in de politiek aandacht. Kamerlid René Peters (CDA) vroeg onlangs aan demissionair minister Van Engelshoven of de Onderwijsinspectie een onderzoek kan starten, of dat er ingegrepen kan worden door de organisatie die de kwaliteit op het hoger onderwijs in de gaten moet houden, de NVAO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl