NOS Nieuws

Boer in België verlegt per ongeluk grens met Frankrijk

Een boer in de Belgische grensplaats Erquelinnes heeft nogal wat teweeggebracht door per ongeluk de grens met Frankrijk te verleggen. Een lokale historicus viel het op dat een eeuwenoude paal die de grens markeert, zo'n twee meter was verplaatst.

De grenspaal van ruim 150 kilo stamt uit 1820 toen de grens tussen Frankrijk, Luxemburg en het latere België werd vastgelegd, vijf jaar na de verloren veldslag van Napoleon bij Waterloo.

Drie historici uit de regio deden onderzoek naar de 200 jaar oude grenspalen om ze uiteindelijk in ere te herstellen. De drie vermoeden dat de stenen markering hoogstwaarschijnlijk in de weg stond voor de boer, die er regelmatig met zijn trekker langs moet.

'Grensoorlog'

David Lavaux, de burgemeester van Erquelinnes, kan wel lachen om het voorval. "Hij heeft België groter gemaakt en Frankrijk kleiner. Dat is geen slim idee", zegt Lavaux tegen lokale media. Hij heeft de boer gevraagd het paaltje weer terug te zetten. Als hij dat doet, krijgt de boer geen boete en wordt hij ook niet vervolgd.

De burgemeester van Bousignies-sur-Roc, het Franse plaatsje aan de andere kant van de grens, kon de humor er ook wel van inzien. "We moeten een nieuwe grensoorlog koste wat kost vermijden", zei Aurélie Welonek in lokale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl