Onstuimig weer: dode in Overijssel, teststraten bleven uit voorzorg dicht
Mogelijk als gevolg van de zware windstoten die de hele dag zorgden voor overlast, is in het Overijsselse Dalfsen een man omgekomen toen hij getroffen werd door een omvallende boom. Volgens RTV Oost was de 43-jarige man uit Groningen samen met zijn vrouw aan het wandelen toen de boom op hem viel. De politie onderzoekt nog of de boom door de harde wind werd ontworteld.
Het KNMI waarschuwde voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur en had voor alle provincies code geel afgegeven. Inmiddels geldt die waarschuwing alleen nog voor het Waddengebied.
Uit voorzorg bleven meerdere teststraten gesloten. Ook zijn meer dan 1100 vaccinatieafspraken verzet door het onstuimige weer. Twee vaccinatielocaties, in Alkmaar en Middenmeer, hielden de deuren dicht. "We prikken in tenten", zei een woordvoerder tegen NH Nieuws. "Die waaien niet weg hoor, maar die windvlagen zijn het probleem. Dan is er echt niet in zo'n tent te werken."
De GGD Zeeland besloot gisteren al de teststraat in Vlissingen vandaag niet te openen, meldt Omroep Zeeland. De tenten waarin de teststraat is gehuisvest, zijn mogelijk niet bestand tegen de zware windstoten. Mensen die vandaag een afspraak hadden konden in Goes terecht. Ook in Zuidland, Den Helder, Beverwijk, Woerden, Veenendaal en Vianen bleven de teststraten uit voorzorg dicht.
Daarnaast bleef ook een deel van de bruggen uit voorzorg dicht. Omroep Flevoland meldt dat de scheepvaart rekening moest houden met gesloten bruggen in de hele provincie.
Voorzichtig rijden
Bestuurders die vandaag de weg opgingen kregen het advies voorzichtig te rijden. Rijkswaterstaat waarschuwde voor voorwerpen die de snelweg opwaaien, zoals verkeersborden. Ook zijn er meerdere ongelukken gebeurd.
Op de A50 in de richting van Oss was een vrachtwagen gekanteld, waardoor er tussen de knooppunten Grijsoord en Valburg een lange file ontstond. Het advies om voorzichtig te rijden, gold in het bijzonder voor mensen met een aanhangwagen. "Als je met een lege aanhanger rijdt, zeker als die haaks op de wind staat, kan dat behoorlijk aan het stuur trekken", zei weerman Raymond Klaassen tegen Omroep Brabant.
Ook op het spoor veroorzaakt de harde wind overlast. Zo meldt ProRail dat het treinverkeer tussen Ede en Arnhem stilligt door een omgewaaide boom op het spoor. Het oplossen van de storing gaat zeker tot laat in de avond duren.
Niet alleen op het land, ook op het water raakten mensen in de problemen. Zo sloegen drie opvarenden van de Marine overboord tijdens een oefening op het IJsselmeer. Het ging om een eindoefening van een opleiding tot matroos, zegt de Koninklijke Marine tegen NH Nieuws. "De 53 leerlingen waren bezig met de 'volharding', zoals de oefening heet."
Tijdens de geplande oefening liepen een paar bootjes vol waardoor de leerlingen in het IJsselmeer terechtkwamen. Bovendien waren ze door de wind te ver afgedreven en konden ze niet meer terug komen.
Met behulp van de Kustwacht en de veiligheidsregio is iedereen uit het water gehaald. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht vanwege een schouderblessure.
Vlaggen halfstok
Vanwege de zware windstoten werden mensen die hun vlag halfstok hangen voor Dodenherdenking aangeraden die goed vast te zetten. Rukwinden konden de vlaggen optillen wat gevaar kon opleveren voor voorbijgangers.
In Groningen besloot de gemeente uit veiligheidsoverwegingen geen vlaggen halfstok te hangen aan de kerktorens, meldt RTV Noord. "De veiligheid kan met deze windkracht kan niet gegarandeerd worden." Er werd wel gevlagd vanaf de grondmasten.