NOS Nieuws

'Zeer ongepast', zegt Nationaal Comité 4 en 5 mei over poster Forum

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil weinig woorden vuilmaken aan de poster van Forum voor Democratie waarin een verband wordt gelegd tussen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en het coronabeleid van het kabinet. "Wij vinden het zeer ongepast", zegt een woordvoerder. Daar laat hij het bij.

Forum verspreidt op sociale media een poster met de zin: "Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid." Daarachter staan de jaartallen 1945 en 2020 met een overlijdenskruisje voor 2020.

Het kruisje suggereert dat aan die vrijheid in 2020 een einde kwam, het jaar dat de coronapandemie om zich heen greep en het kabinet met vrijheidsbeperkende maatregelen kwam. De poster is medeondertekend door andere organisaties die zich tegen de coronamaatregelen van de regering keren, waaronder de actiegroepen Nederland in Verzet en Viruswaarheid.

Dieptepunt

"Dit is een dieptepunt. Alweer", zegt D66-leider Sigrid Kaag op Twitter. Ze haalt woorden aan die schrijver Arnon Grunberg bij de Dodenherdenking in 2020 uitsprak. "Er rust een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers, om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn."

PvdA-leider Lilianne Ploumen beperkt zich tot "Walgelijker en fouter dan fout".

Walgelijk is ook het woord dat SP-leider Lilian Marijnissen gebruikt. "Hoe triest ben je om het immense leed van zo veel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het "niet te geloven".

Hanna Luden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël noemde de poster in het tv-programma Hart van Nederland misplaatst. "Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum van sensatie zoeken om hun punt te maken."

Forum-leider Thierry Baudet vindt de negatieve reacties hypocriet. "Al decennia politiseren onze tegenstanders de oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie", schrijft hij op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl