NOS Nieuws

CBS: ruim 80 procent minder luchtvaartpassagiers in coronacrisis

Door de coronacrisis is het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland afgelopen jaar met 82,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reisden er tussen maart vorig jaar en februari dit jaar 14,1 miljoen mensen van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland.

De enorme daling valt volgens het CBS te wijten aan het reisverbod dat het kabinet vorig jaar maart afkondigde. De dag na de persconferentie op 13 maart daalde het aantal passagiers met ruim de helft. De weken erna daalden de aantallen steeds verder, met half april een dieptepunt van 24.600 passagiers. Een jaar eerder waren dit er nog 1,6 miljoen.

Het aantal vluchten daalde minder sterk dan het aantal passagiers: 258.000 vluchten, ruim de helft minder dan een jaar eerder. De passagiersvliegtuigen zaten in 2020 dus minder vol. Met minder vluchten daalde ook de CO2-uitstoot: die nam met bijna de helft af.

Bestemmingen

De populairste bestemmingen bleven vrijwel dezelfde als voorgaande jaren. Bijna 75 procent van de passagiers reisde naar een bestemming binnen Europa. Het ging dan vooral om het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. Buiten de EU ging het om de Verenigde Staten, Turkije en Zwitserland.

Volgens het CBS hadden de coronamaatregelen maar weinig effect op de hoeveelheid goederen die zijn vervoerd. Door vliegbeperkingen werden de eerste maanden minder vluchten uitgevoerd, maar die werden eind september ruimschoots ingehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl