Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins en Soichi Noguchi NASA TV / AFP

Na een verblijf van ongeveer een half jaar aan boord van het ISS zijn vier astronauten teruggekeerd op aarde. De Crew Dragon-capsule van Space-X die hen in 6,5 uur terugbracht van het ruimtestation naar de aarde, landde kort voor 09.00 uur Nederlandse tijd in de Golf van Mexico.

De terugvlucht van de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en hun Japanse collega Soichi Noguchi werd eerder nog uitgesteld wegens slecht weer.

Kijk hier naar beelden van de landing:

Capsule met vier astronauten van ISS veilig in zee geland

Het was de eerste nachtelijke splashdown voor een Amerikaanse ruimtevaartuig in 53 jaar. De geblakerde capsule werd binnen een half uur na de landing vanuit zee op het schip gehesen waar de astronauten hun eerste medische onderzoek moeten ondergaan. Daarna worden ze per helikopter naar het vasteland gebracht en vandaar vliegen ze naar de stad Houston waar ze herenigd worden met hun familieleden.

Op eerdere beelden die door NASA worden gedeeld op Twitter is te zien dat de vier leden van de Crew-1-missie door de cabine zweven. "De astronauten hebben hun ruimtepakken uitgetrokken en eten hun laatste maaltijd in de ruimte", schrijft de ruimtevaartorganisatie.

De afgelopen weken was het druk aan boord van het ISS. Begin april kwamen de twee kosmonauten Oleg Novitski en Pjotr Doebrov er aan, net als de NASA-astronaut Mark Vande Hei. Vorige week arriveerden ook al vier astronauten van Crew-2: de Amerikanen Shane Kimbrough en Megan McArthur, de Japanse Akihiko Hoshide en de Franse Thomas Pesquet.

Crew-1 was de eerste vlucht die regelmatig naar het ISS vloog na een succesvolle testvlucht, in het voorjaar van 2020. Het was voor het eerst sinds 2011 dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem in een baan om de aarde werden gebracht en de allereerste keer dat dat gebeurde door een particuliere ruimtevaartonderneming, namelijk SpaceX van Tesla-baas Elon Musk.

De Crew-3 wordt op zijn vroegst in oktober van dit jaar gelanceerd.

STER reclame