Inge Jansen en Celine van Duijn in actie bij het OKT in Tokio EPA

Schoonspringsters Celine van Duijn en Inge Jansen zijn er niet in geslaagd zich als synchroonduo te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Het duo werd bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Japan tiende en dat was niet voldoende voor een ticket.

Jansen (3-meterplank) en Van Duijn (10-metertoren) hadden zich individueel wel al geplaatst voor Tokio.

Bij het OKT waren op de 3-meterplank nog vier tickets te verdelen onder de synchroonduo's. Van Duijn en Jansen kwamen, mede door een mislukte tweede sprong (contra zweef), op de geschoonde lijst uiteindelijk dertien punten tekort voor een ticket.

De derde sprong was de beste van het duo, maar dus niet goed genoeg om een ticket te bemachtigen.

Jansen en Van Duijn springen als duo naast ticket voor Tokio Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Je werkt er hard aan en je laat er dingen voor. Dit is het moment dat je het moet doen en dat het dan niet lukt, is teleurstellend. Maar we wisten dat die kans erin zat en dat is topsport", analyseerde Van Duijn na afloop de jammerlijk mislukte kwalificatie. "Dit was de eerste wedstrijd in vijftien maanden en dan meteen kwalificatie voor de Spelen. Het was alles of niets."

Dat het uiteindelijk misging, rekende Jansen zichzelf aan. "Ik heb het laten liggen bij de tweede sprong, ik maakte een technische fout. Verder hebben we wel gesprongen zoals we het ook kunnen."

Historisch EK-goud

Jansen werd in 2019 Europees kampioen op de 3-meterplank en Van Duijn greep EK-goud in 2018 op de toren. Een unieke prestatie, die volgens Van Duijn toentertijd misschien niet genoeg op waarde werd geschat.

De twee schoonspringsters moesten ook wat langer wachten op hun kans om zich te kwalificeren. Het OKT werd tot twee keer toe geschrapt en uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Vorig jaar april gebeurde dat voor het eerst, dit jaar zou de herkansing volgen, eveneens in april. Omdat er tekortkomingen waren in de coronaprotocollen, werd het toernooi echter uitgesteld, naar begin mei.

Bekijk hieronder de reportage met Jansen en Van Duijn die we vorige maand maakten in aanloop naar het OKT.

Na vijftien maanden maken Jansen en Van Duijn zich weer klaar voor wedstrijd

Bij het zogenoemde testevent, waar voor het eerst weer buitenlandse deelnemers waren, golden strikte regels. Sporters mochten het hotel alleen uit om naar de wedstrijd te gaan en moesten contact met anderen vermijden. De Japanse organisatie van de Olympische Spelen volgt met argusogen hoe het toernooi verloopt, met het oog op het mondiale sportevenement komende zomer.

Weinig bussen

"We leven echt in een bubbel. Van het hotel naar het zwembad en weer terug. En de sfeer is natuurlijk anders, er is geen publiek. Maar we zijn ook dankbaar dat het zo kan", aldus Jansen die voor het eerst in vijftien maanden weer een wedstrijd sprong.

Toch zag ze nog wel verbeterpunten. "Er waren vanmorgen te weinig bussen ingezet om ons naar het zwembad te brengen. En het lukte ook niet altijd overal om voldoende afstand te bewaren."

Vierde golf

Japan heeft op dit moment te maken met een vierde coronagolf, het aantal besmettingen loopt op. In Tokio en andere delen van het land geldt de noodtoestand. De met een jaar uitgestelde Spelen beginnen op 23 juli.

STER reclame