Saeid Mollaei (wit) in actie
NOS Sport

Judobond: Iran vier jaar geschorst na opzettelijk verloren partij

De internationale judobond IJF heeft Iran voor vier jaar van deelname aan internationale wedstrijden uitgesloten. De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf 18 september 2019.

De IJF schorste Iran in het najaar van 2019 voor onbepaalde tijd, omdat Saeid Mollaei op de WK van 2019 zijn partij in de halve finales met opzet verloor, om zo een duel in de finale met de Israëliër Sagi Muki te ontlopen.

Iran vs. Israël

Iran weigert de staat Israël te erkennen en geen Iraanse sporter waagt zich aan een wedstrijd die op voorhand al overkookt van de politieke spanningen. In 1983 vond er voor het laatst een confrontatie plaats tussen de twee landen, tijdens de WK worstelen in Kiev.

Iraniër lijkt gebukt te gaan onder politieke spanningen op WK judo

Iraniërs zijn inmiddels meesterlijk bedreven in het ontlopen van Israëliërs tijdens sportevenementen, ook al kan ze dat op lange schorsingen komen te staan als er opzet in het spel blijkt.

Geen Spelen

Bij Mollaei was het oordeel dat dit het geval was, waarop hij voor onbepaalde tijd werd geschorst. Het sporttribunaal CAS oordeelde echter dat de schorsing voor onbepaalde tijd niet mogelijk was volgens de IJF-reglementen, maar dat een straf wel gerechtvaardigd was.

De judobond heeft Iran nu voor een olympische cyclus uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl