Rellen in Colombia bij protest tegen belastingverhoging
Na een oproep van de grootste vakbonden zijn in Colombia duizenden demonstranten de straat op gegaan. In het hele land werd gisteravond gehoor gegeven aan de oproep om te protesteren tegen een omstreden voorstel voor belastinghervormingen. Het leidde tot rellen in de grote steden, waarbij de politie traangas inzette.
Banken en andere gebouwen werden bestormd en standbeelden van hun sokkel getrokken. In de hoofdstad Bogota bestormden demonstranten het gebouw van de onafhankelijke televisiezender RCN en richtten er vernielingen aan. Volgens de burgemeester zijn 31 mensen gewond geraakt, onder wie demonstranten en politiemensen.
In Cali is het leger ingezet en werd een avondklok ingesteld vanaf 01.00 's nachts nadat er bussen in brand waren gestoken. Bij de demonstraties zijn volgens de regering 40 mensen opgepakt voor vandalisme en zijn 42 politiemensen gewond geraakt.
Beelden van de bestorming van tv-station RCN:
De voorzitter van de grootste vakbond, de Centrale Unie van Arbeiders CUT, riep president Duque op een persconferentie op de belastinghervorming niet door te laten gaan.
In het wetsvoorstel staat dat de belasting wordt verhoogd voor burgers en bedrijven en dat veel uitzonderingen die nu bestaan worden geschrapt. De regering wil daarmee omgerekend bijna 5 miljard euro besparen, wat gelijkstaat aan 2 procent van het bruto binnenlands product.
Een topambtenaar van Financiën zei dat dat verlaagd kan worden naar tegen de 4 miljard euro om de wet door het parlement te krijgen. De regering wil ook de btw verhogen. De hervormingen zouden nodig zijn om de financiële positie van het land te waarborgen.
Geen begrip voor geweld
De president zei op televisie dat hij begrijpt dat er gedemonstreerd wordt, maar dat hij het onacceptabel vindt dat er zoveel geweld bij wordt gebruikt. Al sinds eind 2019 wordt er geregeld tegen zijn beleid gedemonstreerd.
De protesten gingen door ondanks een bevel van de rechter om ze uit te stellen vanwege het coronavirus. Het aantal coronadoden in het land is opgelopen tot een recordaantal van bijna 500 per dag en de IC's zijn voor meer dan 90 procent bezet.
Vakbondsleiders riepen de bevolking op om ook vandaag te demonstreren en hebben voor 19 mei nieuwe protesten aangekondigd.