Wolf gezien in Zeeland Omroep Zeeland

De provincie Zeeland roept inwoners op om de wolf die gisteren bij Scherpenisse werd gezien, met rust te laten. De wolf is een beschermde diersoort. Hij mag niet worden bejaagd, maar ook niet verjaagd, benadrukt de provincie.

Het lag in de lijn der verwachtingen dat de wolf op den duur in Zeeland zou verschijnen, stelt de provincie. "De wolf kiest zijn eigen gebied. Zolang het dier geen geschikte plek vindt, blijft hij doorlopen", zegt gedeputeerde Anita Pijpelink tegen Omroep Zeeland.

Ze drukt mensen op het hart om de wolf met rust te laten. "Als iedereen het dier massaal gaat volgen, voelt de wolf zich opgejaagd en loopt hij misschien de verkeerde kant uit. Dat is niet goed voor het dier."

Zorgen bij veehouders

Het roofdier werd gisteren gezien tussen Scherpenisse en Poortvliet. Schapen- en kippenhouders in de buurt zijn bezorgd. Zij vragen om actie tegen het dier omdat ze bang zijn dat de wolf hun schapen en kippen aanvalt.

De wolf heeft zich enkele jaren geleden in Nederland gevestigd. Sindsdien hebben wolven al tientallen keren toegeslagen bij veehouders, voornamelijk in Brabant en Gelderland.

De provincie Zeeland en boerenvereniging ZLTO adviseren veehouders om schapen en pluimvee 's nachts zoveel mogelijk binnen te houden. Als dat niet mogelijk is, zijn er netten beschikbaar om weilanden mee af te sluiten. Boeren kunnen die netten lenen om hun schapen en kippen te beschermen.

De wolf die gisteren werd gezien, is overigens weer teruggekeerd naar Brabant, maar een terugkeer naar Zeeland kan niet worden uitgesloten.

STER reclame