ANP
NOS NieuwsAangepast

Aangifte tegen drie medewerkers van de Belastingdienst om knevelarij

Het Rotterdamse kinderdagverblijf Het Randstadje doet aangifte tegen drie medewerkers van de Belastingdienst, onder wie een inspecteur, vanwege knevelarij. Dat betekent dat een ambtenaar vanuit zijn functie geld eist van een burger, maar weet dat dit onterecht is. De juridisch adviseur van het kinderdagverblijf en het OM bevestigen de aangifte na berichtgeving van RTL Nieuws.

Volgens Karim Aachboun, de juridisch adviseur van het kinderdagverblijf heeft de Belastingdienst boetes van zo'n 7000 euro opgelegd, maar daarmee gehandeld in strijd met de wet. Hij zegt dat de boetes zijn opgelegd voor het aftrekken van kosten door het kinderdagverblijf, terwijl de eigenaren, de familie Ben Addi, daar wel degelijk recht op hadden.

"Ik heb in mijn carrière zelden meegemaakt dat belastingambtenaren op deze wijze te werk gaan", zegt Aachboun. De Belastingdienst laat desgevraagd weten niets kwijt te willen over de zaak vanwege geheimhoudingsplicht.

RTL Nieuws schrijft dat dit voor zover bekend de eerste gerichte aangifte is tegen ambtenaren wegens knevelarij. Het ministerie van Financiën deed eerder aangifte tegen de Belastingdienst als geheel wegens beroepsmatige discriminatie en knevelarij, maar het OM kwam na onderzoek niet tot strafrechtelijke verdenkingen.

Als fraudeur behandeld

Het kinderdagverblijf staat op een soort zwarte lijst van de Belastingdienst, schrijft RTL Nieuws. De eigenaren en het bedrijf worden gezien als fraudeurs. Dat wisten zij niet, totdat zij in 2015 zonder enige aanleiding meerdere controles kregen, vertellen de ondernemers aan RTL. De Marokkaanse Nederlanders vermoeden dat zij op de lijst zijn gezet vanwege hun afkomst.

De aangifte wordt momenteel beoordeeld door het Functioneel Parket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl