Station Utrecht Centraal NOS/Danny van Zeggelaar

Het treinverkeer rond Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar lag vanochtend tot 08.00 uur stil vanwege een werkonderbreking bij spoorbeheerder ProRail. Leden van vakbond FNV Spoor voeren vanaf vandaag een aantal dagen actie voor een nieuwe cao bij ProRail.

Deze ochtend was het van 06.00 tot 08.00 uur eerst de beurt aan de bovengenoemde regio's. Naar verwachting duurt het tot 10.00 uur voor de treinen weer normaal rijden, zegt NS.

In de overige regio's rijden de treinen wel zoveel mogelijk volgens de reguliere dienstregeling, zegt de spoorvervoerder. De NS adviseert reizigers om kort voor vertrek de online reisplanner te bekijken.

ProRail waarschuwde maandag al dat het treinverkeer ook elders ontregeld kan raken. "Het Nederlandse spoor is zo verweven dat acties op een enkele verkeersleidingpost al grote invloed op het hele land kunnen hebben", zei een woordvoerder.

De staking wordt niet door iedereen begrepen. "De eerste treinen zitten nu extra vol", twittert Joost van Koutrik. Waarom krijgt @FNV toestemming voor deze onverantwoorde actie in corona-tijd?" Ook anderen klagen over volle treinen.

Doktersassistent Laura uit Deventer vraagt zich af hoe ze op tijd in het het ziekenhuis moet komen. "We zijn al onderbemand."

Cao-onenigheid

De leden van FNV Spoor bij de spoorbeheerder zijn het niet eens met onder meer de looptijd van de cao, het percentage loonsverhoging en een regeling over eerder stoppen met werken. Leden van CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals gingen eerder wel akkoord met het bod van de spoorbeheerder.

Voor morgen tot en met zaterdag worden nog meer acties verwacht in andere regio's. Morgen wordt er waarschijnlijk gestaakt op de verkeersleidingposten in Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. Vrijdag wordt actiegevoerd in Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen.

Komende zaterdag heeft FNV Spoor bovendien een 24-uursactie in het hele land gepland, die begint om 05.00 uur. Dat zou kunnen betekenen dat er die dag in het hele land geen treinen kunnen rijden.

STER reclame