ANP
NOS Voetbal

Alle EK-deelnemers mogen 26 in plaats van 23 spelers meenemen

Goed nieuws voor internationals die aan de rafelranden van de selectie van het Nederlands elftal hangen: bondscoach Frank de Boer mag drie extra spelers selecteren voor het EK van komende zomer.

Normaal gesproken bestaan selecties voor eindtoernooien uit 23 man, komend EK mogen de deelnemende landen 26 spelers meenemen vanwege het drukke voetbalprogramma in deze coronatijd.

De verruiming is een unanieme aanbeveling van een UEFA-comité bestaande uit vertegenwoordigers van alle nationale bonden. De KNVB pleitte voor een EK-selectie van 25 man, maar schaarde zich uiteindelijk achter het voorstel van het comité.

Het bestuur van de UEFA moet de aanbeveling nog overnemen, maar de verwachting is dat dit eind deze week of begin volgende week gebeurt

Virgil van Dijk

De uitbreiding is ook een opsteker voor spelers als Virgil van Dijk en Daley Blind, die bezig zijn aan een race tegen de klok om op tijd fit te geraken voor de start van het toernooi. Omdat in iedere linie een extra speler kan worden opgeroepen, is het risico om hen mee te nemen kleiner dan eerst.

ANP
Virgil van Dijk revalideert momenteel van een zware knieblessure

De unanieme aanbeveling van het UEFA's 'National Teams Committee' heeft alles te maken met de coronapandemie. Als gevolg daarvan werken topvoetballers al bijna een jaar een razend druk programma af.

Het seizoen 2020/2021 begon een dikke maand later dan normaal, maar eindigt wel 'gewoon' in mei. En dat terwijl het aantal wedstrijden toenam omdat in de interlandperiodes een extra wedstrijd moest worden afgewerkt.

Bovendien zat er tussen het einde van vorig seizoen, de Champions League-finale tussen Bayern München en Paris Saint-Germain, en het begin van de huidige voetbaljaargang een rustperiode van anderhalve week.

Positieve tests

Tijdens de meest recente interlandperiode pleitten de bondscoaches van Italië en België al voor grotere EK-selecties. Ook met het oog op mogelijke positieve coronatests tijdens en kort voor het toernooi.

"Het zou lastig worden een andere speler te selecteren, want die zijn allemaal op vakantie", schetste Roberto Mancini, trainer van de Italianen, een lastige situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl