In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Jarenlange celstraffen geëist voor leden motorclub Bandidos

Justitie wil dat de leiders van motorclub Bandidos jarenlang de cel in gaan. In totaal staan er 25 leden van de motorclub voor de rechter, 19 kregen vandaag hun strafeis te horen.

Van alle verdachten kwam president Harrie Ramakers er met een eis van ruim anderhalf jaar nog het beste vanaf. Tegen vier andere kopstukken werden straffen tussen de tweeënhalf en vijfenhalf jaar geëist. Ze hebben volgens justitie meer op hun kerfstok dan de president.

Criminele organisatie

De motorclub was vooral actief tussen 2010 en midden 2015. Volgens het OM is het Bandidos-chapter Sittard een criminele organisatie, waarvan de leden zich onder meer schuldig maakten aan witwassen, diefstal, wietteelt, soft- en harddrugshandel, openlijke geweldpleging, wapenbezit en (poging tot) afpersing.

De Bandidos gedroegen zich intimiderend, en koesterden hun gewelddadige reputatie, aldus justitie. Volgens justitie spraken de leden van de Bandidos met enthousiasme over het toepassen van geweld.

De zwaarste strafeis was voor een 57-jarige man uit Valkenswaard die zich schuldig zou hebben gemaakt aan een poging om een lid van een concurrerende motorclub van het leven te beroven.

Naast de kopstukken van Bandidos kregen vandaag nog 14 verdachten hun strafeis te horen voor deelname aan een criminele organisatie. Dat zijn vrijwel allemaal (oud-)leden van de motorclub. De één zou een grotere rol bij incidenten hebben gehad dan de ander, waardoor de strafeisen daar uiteenlopen van acht maanden tot ruim twee jaar celstraf.

Het OM paste in alle gevallen een strafvermindering van gemiddeld 20 procent toe omdat de zaak al zes jaar duurt. De zaak van de zes andere verdachten komt in mei aan de orde. Hun zaken moeten nog behandeld worden.

Magere onderbouwing

Volgens advocate Gitte Stevens, die meerdere verdachten bijstaat, zijn de eisen 'volkomen disproportioneel'. Ze wijst op de verstreken tijd, maar ook op de in haar ogen magere onderbouwing door justitie. "Het Openbaar Ministerie stelt ten onrechte dat individuele zaken clubzaken zijn en onderbouwt daarmee de verdenking van de criminele organisatie", zegt ze tegen 1Limburg.

Overigens denkt ook justitie lang niet alles te kunnen bewijzen. Zo zag de aanklager af van strafvervolging voor verschillende vermeende afpersingen, betrokkenheid bij drugsvondsten en gewelddadige diefstallen.

De komende tijd komen de advocaten van de verdachten nog aan het woord. Waarschijnlijk begin juli doet de rechter uitspraak in de zaak.

Advertentie via Ster.nl