De gedenksteen in Dierenpark Amersfoort Dierenpark Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort is een gedenksteen onthuld voor de chimpansees Mike en Karibuna. De dieren werden op 3 november vorig jaar doodgeschoten toen ze uit hun verblijf waren ontsnapt.

"Het was de zwartste dag uit ons bestaan", zegt hoofd dierverzorging Willem Verdonck tegen RTV Utrecht. "Het blijft een litteken dat aanwezig blijft. Wij wilden dat goed afsluiten en een plek geven."

Het idee voor een herdenkingsplek kwam van vaste bezoekers van het park. Samen met het park is ervoor gekozen om een gedenksteen in een boom te verwerken. "Dat past ook goed bij chimpansees. Het moest geen kerkhof worden, maar wel recht doen aan wat heeft plaatsgevonden."

Gevaarlijke situatie

De twee chimpansees ontsnapten een half jaar geleden uit hun verblijf. De beslissing om ze dood te schieten en niet te verdoven, leidde destijds tot veel verontwaardigde reacties en ook bedreigingen.

Deze bezoekers kwamen oog in oog te staan met de chimpansee:

'Chimpansee kwam zo op ons aflopen'

Onafhankelijk onderzoek toonde later aan dat Dierenpark Amersfoort goed had gehandeld. De situatie was te gevaarlijk voor de aanwezige bezoekers in het park, constateerden de onderzoekers. Een menselijke fout bleek uiteindelijk de oorzaak van de ontsnapping. Het verblijf was niet goed afgesloten. De dierentuin heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Het gaat goed met de groep chimpansees, zegt Verdonck. Andere chimpansees hebben de rol van Mike en Karibuna overgenomen. "Kumi is nu de leider van de groep. Een nieuwe koning, zou je kunnen zeggen. Hij heeft de handschoen opgepakt en dat gaat eigenlijk heel goed."

STER reclame