ANP
NOS Voetbal

Rechter: Chinese eigenaar moet ADO Den Haag twee miljoen euro betalen

Het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen moet ADO Den Haag een bedrag van twee miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat door ADO was aangespannen tegen de Chinese grootaandeelhouder van de club.

Volgens de voetbalclub is United Vansen de betalingsafspraken niet nagekomen. Zonder de beloofde twee miljoen euro komt ADO naar eigen zeggen in acute geldnood. Wang Hui, de topman van United Vansen, kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

ADO heeft volgens de rechter tijdens het kort geding voldoende aannemelijk gemaakt dat de partijen een overeenkomst hadden en dat United Vansen betalingstermijnen heeft laten verlopen.

ADO wil beslag laten leggen op aandelen United Vansen

In een reactie op de uitspraak meldt ADO dat het beslag wil laten leggen op de aandelen van United Vansen. "De huidige financiële situatie vraagt namelijk om een oplossing op de zeer korte termijn. Langs meerdere lijnen wordt hieraan gewerkt", aldus ADO, dat verwacht begin volgende week meer hierover te kunnen melden.

Eigenaar Wang van United Vansen nam ADO Den Haag in 2015 over. Die overname verliep uiterst moeizaam en in de jaren daarop was er geregeld gedoe over geld en uitgestelde betalingen. In 2016 eiste ADO al eens in een kort geding 2,5 miljoen euro van United Vansen. De rechter stelde de club ook toen in het gelijk.

ANP
Algemeen directeur Mohammed Hamdi en financieel directeur Jachin Wildemans van ADO Den Haag arriveren bij de rechtbank.

Op dit moment probeert United Vansen de voetbalclub te verkopen aan World Soccer Holdings, waarin verschillende Amerikaanse investeerders verenigd zijn, maar de onderhandelingen verlopen stroef.

Amerikaanse investeerders op ramkoers met stichting en vereniging

Een van de hobbels is dat World Soccer Holdings wil dat de stichting en de vereniging die nu onderdeel uitmaken van ADO, zichzelf opheffen. In plaats daarvan moet de club een open vereniging worden, waar iedereen lid van kan worden.

De stichting en vereniging hebben via hun advocaat laten weten dat opheffing geen optie is. Volgens een woordvoerder van World Soccer Holdings, die de afwijzing per brief ontving, zijn "de opmerkingen in hun reactie negatief en gericht op juridische details, terwijl wij juist hoopten op een positieve samenwerking. In plaats van een oplossing te zoeken voor deze heikele situatie verschuilen de vereniging en de stichting zich achter regeltjes. De reactie biedt geen enkele creativiteit om een oplossing te vinden."

Desondanks hoopt World Soccer Holdings alsnog tot een oplossing te komen.

Arno Vermeulen zei zondagavond in Studio Voetbal dat er meer problemen zijn rond de mogelijke verkoop: "Er is een praktisch probleem, namelijk dat ze eigenlijk geen geld hebben."

'Amerikaans bedrijf dat ADO wil overnemen zoekt investeerders in Nederland'

ADO Den Haag verkeert niet alleen financieel, maar ook sportief in zwaar weer. De club verloor zondag thuis met 3-0 van Fortuna Sittard, staat laatste in de eredivisie en degradatie lijkt onontkoombaar.

Met nog vier wedstrijden te gaan heeft ADO acht punten achterstand op de nummer zestien, FC Emmen. Die plek geeft recht op play-offs om promotie en degradatie. Wie zeventiende of achttiende wordt, degradeert rechtstreeks naar de eerste divisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl