NOS Voetbal

Ajax kan landstitel dankzij 'Mister 1-0' Klaassen niet meer ontgaan

Bekijk de samenvatting van Ajax - AZ

Officieel is het nog niet, maar Ajax kan de puntjes op de i gaan zetten in de voorbereiding op het titelfeest. De Amsterdammers wonnen zondag met 2-0 van AZ, waardoor het landskampioenschap de ploeg alleen in - een vergezochte - theorie nog kan ontgaan.

Ajax heeft nog één punt nodig uit de laatste vier competitiewedstrijden. En zelfs als dat niet lukt, kan achtervolger PSV alleen nog kampioen worden als de Eindhovenaren een fors verschil in doelsaldo goedmaken: +68 om +35.

7.500 fans

Dat er weer fans op de tribunes zaten - in de Johan Cruijff Arena was plaats voor 7.500 gelukkigen - kon niemand ontgaan. Hun aanwezigheid, gezang, gejuich en gefluit zorgde voor de sfeer die toppers onderscheidt van andere wedstrijden.

Maar hoewel de harten van de aanwezige supporters vooral voor Ajax klopten en AZ het dus met wat meer negatieve energie moest doen, lukte het de thuisploeg voor rust niet om het Alkmaarse bezoek te overbluffen.

Bekijk hieronder beelden van de Ajax-selectie die na de wedstrijd op afstand feest viert met supporters.

AZ groef zich niet in, dat doet de ploeg nooit, combineerde er bij tijd en wijle lekker op los en kreeg voor rust veel meer grote kansen dan Ajax.

Aanvoerder Teun Koopmeiners schoot maar net naast, Calvin Stengs mikte met rechts niet ver genoeg in de hoek, Albert Gudmundsson liet oog-in-oog met Maarten Stekelenburg weer eens zien geen killer te zijn en Edson Álvarez voorkwam met een tackle ternauwernood dat Bruno Martins Indi binnen kon tikken.

Ajax stelde daar een kopkans van Sébastien Haller van een meter of vijf, een lastige poging van Nicolás Tagliafico en een gevaarlijk ogende vrije trap en schot van heel ver van Dusan Tadic tegenover.

Albert Gudmundsson schiet recht op Maarten Stekelenburg

Maar in de tweede helft kregen de fans meer waar voor hun geld. Ajax voerde de druk op en dook regelmatig gevaarlijk op voor het doel van AZ-doelman Marco Bizot. Via de aanvallend spelende Tagliafico, tweemaal zelfs. Via Haller, met een lastige kopkans.

En via Davy Klaassen, ook wel 'Mister 1-0' genoemd.

Waarom hij die bijnaam heeft, liet de middenvelder in de 66ste minuut zien. Met, jawel, het maken van de 1-0. Tadic kapte naar rechts en gaf laag voor, Haller liet bewust lopen en achter de Ivoriaans international dook Klaassen op. Bizot had op zijn schot geen antwoord.

Ajax viert de officieuze landstitel met de supporters

Na de openingstreffer hield Ajax de teugels stevig in handen, AZ kwam er minder en minder aan te pas. Tagliafico dook weer eens gevaarlijk op bij de tweede paal, Tadic probeerde het met een kopbal en invaller Noussair Mazraoui mikte met links over het doel.

De beste mogelijkheid was voor Brian Brobbey, kort nadat de jonge spits Haller was komen aflossen. Een pass schoot door waardoor Brobbey alleen op Bizot af ging, maar de AZ-doelman wist zijn inzet te keren.

Kort voor tijd viel de tweede goal alsnog. Klaassen toonde aan niet alleen openingstreffers te kunnen maken, door bij de tweede paal raak te koppen: 2-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl