AFP

In het politiebureau in het Franse Rambouillet is vanmiddag een agente doodgestoken. De dader is doodgeschoten door de politie.

De openbaar aanklager zegt dat hij tijdens zijn aanval dingen riep die wijzen op terrorisme. Een bron rond het onderzoek zegt tegen het Franse persbureau AFP dat de dader 'Allahoe akbar' riep, "God is groot". Na de aanslag is de beveiliging bij politiebureaus opgeschroefd.

Het slachtoffer was naar buiten gekomen om haar parkeerschijf aan te passen en werd aangevallen in de toegangssluis toen ze het bureau weer wilde betreden, zegt de regionaal president. Brandweermensen hebben nog geprobeerd de vrouw te reanimeren.

Het antiterrorismeparket gaat de zaak onderzoeken. De dader van 36 heeft de Tunesische nationaliteit, verbleef legaal in Frankrijk en was niet eerder in aanraking gekomen met de politie, zeggen politiebronnen tegen Franse en internationale media.

Slachtoffer heet Stéphanie

"In de strijd tegen islamitisch terrorisme zullen we niets toegeven", twittert president Macron, die ook de voornaam van het slachtoffer noemt: Stéphanie. Ze was 49 jaar oud en laat twee kinderen achter, van 18 en 13. Op het politiebureau had ze een administratieve functie.

Premier Castex, die na de aanslag naar de stad op zo'n 50 kilometer ten zuidwesten van Parijs afreisde, spreekt van terrorisme, noemt de daad barbaars en van een "eindeloze lafheid". De dader heeft de plek waar hij toesloeg eerder bekeken, zegt de openbaar aanklager.

Gezicht van Frankrijk

"Men heeft nogmaals een symbool van Frankrijk willen raken, want onze politieagenten zijn het gezicht van Frankrijk", zegt de regionaal president. "En men heeft geprobeerd het land te destabiliseren."

Frankrijk werd eerder opgeschrikt doordat politieagenten om het leven werden gebracht. In sommige gevallen ging het om terreurdaden. In 2019 stak een agent in Parijs vier van zijn collega's dood.

STER reclame