NOS
NOS Nieuws

1,9 miljoen archiefstukken over slavernij digitaal te bekijken

Vanaf vanmiddag wordt het voor iedereen mogelijk om 1,9 miljoen archiefstukken over slavernij en slavenhandel digitaal te bekijken. Het gaat onder meer om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven. Veel van de documenten zijn nog niet eerder onderzocht.

De documenten zijn na de lancering te bekijken op deze themapagina van het Nationaal Archief. Ze komen uit de archieven van onder meer de West-Indische Compagnie, de Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname.

Afgelopen zomer zette het Nationaal Archief slavenregisters van Curaçao op de website. De Surinaamse slavenregisters waren al sinds oktober 2019 online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname.

De 1,9 miljoen nieuwe documenten geven meer context aan de informatie die al beschikbaar was, legt Johan van Langen van het Nationaal Archief uit:

Honderdduizenden archiefstukken slavernijverleden gedigitaliseerd

Het conserverings- en digitaliseringswerk heeft zo'n acht jaar geduurd, maar het werk is nog niet afgerond, zegt Van Langen. "Er ontbreken nog puzzelstukjes, dus daar gaan we hard mee verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl