Het koningspaar opent de Koningsspelen
NOS Nieuws

Koning opent achtste Koningsspelen: 'Fantastisch dat het weer kan'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanochtend het startsein gegeven voor de achtste editie van de Koningsspelen. Dat deden zij op basisschool Vlinderslag in Amersfoort. Vanwege de coronapandemie vindt het hele programma dit jaar buiten plaats.

Het koningspaar stond op het podium op het schoolplein. De leerlingen telden luid af van tien tot nul en onder hard applaus en gejuich werd het startschot voor de landelijke sportdag gegeven. Het thema dit jaar is 'ik+jij=wij'. Direct na de opening werd het koningsspelenlied Zij aan Zij gezongen door Kinderen voor Kinderen.

'Hou vol'

Voorafgaand aan de opening zei de koning het fantastisch te vinden dat de spelen dit jaar weer door kunnen gaan. De editie van vorig jaar werd afgelast vanwege de coronapandemie. "Vorig jaar was heel triest", zei de koning. "We hadden nooit gedacht dat het zo lang zou duren", doelde hij op de pandemie. "Het was ook dit jaar weer spannend of het door zou gaan. Maar na moeilijke tijden kunnen we nu weer iets moois doen: samen sporten."

Bekijk hier hoe het koningspaar de Koningsspelen opent:

Koningspaar geeft startsein voor achtste Koningsspelen

Koningin Máxima vulde hem aan: "Het is heel belangrijk om samen iets leuks te doen. Alle kinderen hebben zoveel tijd thuis doorgebracht. Het is fijn om nu de kinderen weer met een grote glimlach te zien."

Willem-Alexander stak de kinderen nog een hart onder de riem. "Gelukkig kunnen de kinderen weer naar school en weer sporten. Hou nog even vol, dan gaan we een prachtige zomer tegemoet."

1,3 miljoen kinderen

De Koningsspelen worden ieder jaar sinds 2013 op de vrijdag voor Koningsdag gehouden. Normaal gesproken beginnen de activiteiten met een groot ontbijt. Vanwege de coronamaatregelen kon dat dit jaar niet doorgaan. In totaal hebben zo'n 6100 scholen zich aangemeld. Bijna 1,3 miljoen kinderen doen mee, dat is nog nooit zo veel geweest.

Ook in het Caribische deel van het koninkrijk vinden de Koningsspelen plaats. En op zo'n 75 Nederlandse scholen in het buitenland houden leerlingen vandaag een feestelijke sportdag.

Bekijk hier het interview met koning Willem-Alexander en koningin Máxima:

Koning en koningin bij opening Koningsspelen: 'Bewegen is heel belangrijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl