ANP
NOS NieuwsAangepast

Brandbrief CDA-afdelingen: regeren met Rutte 'geen optie'

Zo'n twintig CDA-afdelingen verzetten zich tegen deelname aan een kabinet met VVD-leider Rutte. Ze vinden zo'n toetreding "ongeloofwaardig" en "geen optie", zo staat in een brandbrief die naar het CDA-bestuur en de Eerste en Tweede Kamerleden wordt gestuurd.

De brief lekte vanavond uit via ThePostOnline en is opgesteld door de CDA-afdeling Heerlen. De brief is ook ondertekend door de CDA-jongerentak en de lokale afdelingen van Heerlen, Steenbergen, Maastricht, Voorst, Landgraaf, Beuningen, Brunssum, Soest, Voerendaal, Valkenburg, Moerdijk, Eijsden-Margraten, Zwartewaterland, Dantumadiel, Losser en Arnhem.

Oppositie

De afdelingen vrezen dat deelname aan een nieuw kabinet met Rutte ten koste gaat van het eigen verhaal. "Verantwoordelijkheid dragen, past bij het CDA, maar het land waarachtig dienen kan ook vanuit de oppositie, vanuit de kaderstellende en controlerende rol die de Tweede Kamer weer veel steviger moet oppakken", staat in de brief. Een van de opstellers, de Heerlense fractievoorzitter Marco Peters, zei in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken over Rutte: "Die man is niet te vertrouwen."

De partij moet volgens de briefschrijvers een brede volkspartij worden, zoals CDA-Kamerlid Omtzigt voorstelt in zijn boek Een nieuw sociaal contract. De afdelingen vinden dat in de CDA-campagne te weinig erkenning en waardering is geweest voor de opvattingen van Omtzigt. "Zijn verhaal wordt breed gedragen in de maatschappij."

Omtzigt haalde 342.000 voorkeurstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. "Maar ook buiten zijn electoraat is de steun voor Omtzigt hoorbaar, van links tot rechts en zelfs bij een groep die niet politiek geëngageerd is."

Omtzigt heeft de toeslagenaffaire aan het licht gebracht, benadrukken de opstellers, en daarmee werd duidelijk dat de regering het parlement en de rechterlijke macht jarenlang ontijdig, onvolledig en onjuist heeft geïnformeerd. "Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van de democratische waarden."

Het CDA verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen 4 zetels en heeft nu 15 zetels. Op dit moment is informateur Tjeenk Willink bezig om te kijken welke partijen voldoende vertrouwen in elkaar hebben om samen een regering te vormen. CDA-leider Hoekstra is tot nu toe zeer afhoudend geweest om weer mee te doen aan een kabinet. "De bal ligt bij de grootste partij VVD en de grote winnaar D66", zegt Hoekstra met grote regelmaat.

De Heerlense CDA'er Peters is zeer kritisch over Hoekstra, die mogelijk ook heeft geklaagd over het kritische optreden van hun partijgenoot Omtzigt. "Diegene die liegt moet verdwijnen", aldus Peters in het radiogesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl