RTV Oost

De twee broers uit Almelo die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte, blijven in de cel. Ze moesten vandaag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen voor een voorbereidende zitting. Dit gebeurde achter gesloten deuren omdat beide broers met 15 en 17 jaar destijds minderjarig waren.

Volgens RTV Oost beschikt justitie inmiddels over beeldmateriaal. De broers zouden gefilmd zijn door een bewakingscamera in de buurt van de plaats delict op de dag dat het lichaam van Lotte werd gevonden. Ook zij is te zien op de camerabeelden. De broers zijn herkenbaar door de kleding die ze droegen.

De beelden van de bewakingscamera waren aanvankelijk van zeer matige kwaliteit, maar met moderne technieken is het gelukt om ze duidelijker te maken.

Jeugdrecht of volwassenenstrafrecht?

Het lichaam van Lotte werd op 10 januari gevonden in een sloot bij een industrieterrein in Almelo. De broers en hun vader werden kort daarna opgepakt. De vader werd na een maand weer vrijgelaten, maar is nog wel verdachte.

Het is nog onduidelijk of de oudste verdachte volgens het jeugd- of het volwassenenstrafrecht berecht gaat worden. Ten tijde van het misdrijf was hij 17 jaar, maar inmiddels is hij meerderjarig.

De officier van justitie kan de rechtbank vragen om hem volgens het volwassenenstrafrecht te veroordelen. De rechter kijkt dan naar de ernst van het misdrijf en naar wat gedragsonderzoekers over de verdachte zeggen. Als hij als volwassene wordt berecht, kunnen aanzienlijk hogere straffen worden opgelegd.

Hoe je het ook wendt of keert: toen dit gebeurde was mijn cliënt minderjarig.

Advocaat oudste verdachte

Advocaat Hans Speijdel van de oudste broer wil dat het jeugdrecht wordt toegepast. "Hoe je het ook wendt of keert: toen dit gebeurde was mijn cliënt minderjarig", zegt hij. Speijdel wijst op het grote verschil in straf. "Bij een volwassene heb je het bij doodslag al snel over veertien jaar gevangenisstraf. Bij een jeugdige verdachte is dit maximaal twee jaar."

De broers worden verdacht van moord of doodslag en een poging het lichaam te laten verdwijnen. Ze zijn de afgelopen weken psychisch onderzocht en geobserveerd. De volgende zitting is op 6 juli en ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, omdat het onderzoek nog niet is afgerond.

Relatie met Lotte

Volgens RTV Oost hebben beide broers een relatie gehad met het slachtoffer. Dat zou onafhankelijk van elkaar zijn geweest, maar met een kort tijdsbestek ertussen. Ze zouden daardoor met z'n drieën in een slepende ruzie verwikkeld zijn geraakt.

Ze spraken op 10 januari af bij het industrieterrein, waar ze vermoedelijk een woordenwisseling kregen die uit de hand liep. In de worsteling zou Lotte tegen de grond zijn geduwd. Wat zich daarna heeft afgespeeld, is onduidelijk. Ondanks uitgebreid forensisch onderzoek is het niet gelukt de doodsoorzaak vast te stellen. Waarschijnlijk is het meisje door verdrinking om het leven gekomen, meldt RTV Oost op basis van bronnen.

Ouders Lotte in rechtszaal

De ouders van Lotte waren vandaag aanwezig in de rechtbank. Hun woordvoerder laat weten dat het een moeilijke dag voor ze was. "Uiteraard valt hun dit heel zwaar. Het is nog maar drie maanden geleden dat dit met Lotte is gebeurd. Een enorm emotionele en heftige tijd. Nu dit strafproces officieel van start gaat, maakt dat het alleen maar heftiger."

Hoewel tijdens een rechtszaak vaak ook pijnlijke details aan de orde komen, hebben de ouders zich voorgenomen alle rechtszaken te willen volgen. "Voor hen is dit enorm belangrijk. Ze hebben gezegd: 'We willen de onderste steen boven. We willen precies weten wat er met onze dochter is gebeurd.'"

STER reclame