gebouw AIVD ANP

De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen over de 'slagkracht' van de inlichtingendiensten. Volgens een onderzoeksrapport hebben AIVD en MIVD sinds de 'aftapwet' uit 2017 minder tijd voor hun hoofdtaak, onderzoek doen naar de nationale veiligheid.

In de wet uit 2017 werd onder meer 'kabelinterceptie' mogelijk, het onderscheppen van communicatie op internetkabels.

De onderzoekers van de Rekenkamer zeggen dat bij de invoering van de wet minister en parlement de gevolgen voor de praktijk van de diensten hebben onderschat: "De extra waarborgen hebben aanvraagprocedures complexer gemaakt. Door de toegenomen administratieve lasten resteert minder tijd voor het uitvoeren van onderzoek."

Negatief effect op inlichtingenpositie

Volgens de Rekenkamer speelt dit vooral bij teams die zich bezighouden met nieuwe of verborgen dreigingen en die daarbij telefoontaps of de bevoegdheid om te hacken willen inzetten. Dit alles zou een negatief effect hebben op de inlichtingenpositie van AIVD en MIVD.

Volgens het rapport is bij de totstandkoming van de wet snelheid boven inhoud gegaan. Ook zouden de diensten te weinig geld hebben gekregen om de wet goed uit te voeren.

STER reclame