NOS NieuwsAangepast

AFM pleit voor registratie studieschuld bij BKR, demissionair kabinet wil het niet

Studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, vindt de Autoriteit Financiële Markten. Dat moet voorkomen dat mensen een hypotheek krijgen die te hoog is.

De financiële toezichthouder doet de aanbeveling in zijn jaarlijkse wetgevingsbrief, waarin staat welke thema's volgens de AFM wettelijk moeten worden aangepast. Een van de genoemde knelpunten is deze keer de financiële weerbaarheid van huishoudens.

De AFM wijst erop dat huishoudens geregeld in problemen komen doordat ze hun hypotheek niet kunnen betalen. Volgens de AFM hebben veel mensen zulke hoge lasten omdat hypotheekverstrekkers niet op de hoogte zijn van hun studieschuld: uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de starters die schuld niet opgeeft bij het aanvragen van een hypotheek.

Van Engelshoven: gaan we niet doen

Het demissionaire kabinet zegt dat het advies van de AFM niet wordt overgenomen. "Het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren", meldt demissionair minister Van Engelshoven (OCW). "Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben. Dat gaan we dus niet doen."

Mocht een volgend kabinet het advies wel overnemen, dan pleit de AFM voor automatische inzage in de studieschulden. Daarom moet er, zegt de AFM, een register komen dat toegankelijk is voor die financiële instellingen. Het BKR ligt daarbij het meest voor de hand, "vanwege de aansluiting met de reeds bestaande schuldenregistratie".

Het meenemen van een studieschuld is al verplicht, maar de AFM wil dat de bestaande regel beter uitvoerbaar wordt. De regels voor het krijgen van een hypotheek zijn de afgelopen jaren aangescherpt en de huizenprijzen kenden in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste groei in twintig jaar.

Studenten

Ook de landelijke studentenorganisatie ISO is tegen registratie van studieschulden bij het BKR. "BKR-registratie brengt studenten nog eerder van de koop van een starterswoning", zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. "Het leenstelsel en de situatie op de woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten."

Registratie van studieschulden bij het BKR is volgens het ISO in strijd met afspraken die bij invoering van het leenstelsel zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl