Een betoger in Moskou met een protestbord waarop staat: 'Tegen Poetin, tegen fascisme, voor vrijheid Navalny'
NOS Nieuws

Bijna 1500 betogers gearresteerd bij pro-Navalny-bijeenkomsten in Rusland

Door heel Rusland zijn mensen opgepakt bij solidariteitsprotesten met de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny. Het zou gaan om 1496 arrestaties bij protesten in ruim zestig steden. Dat meldt OVD-Info, een Russische mensenrechtenorganisatie die tellingen bijhoudt van arrestaties bij politieke bijeenkomsten.

De massale protesten waar het team rond Navalny op hoopte (met meer dan een half miljoen mensen op straat) bleven uit.

Toch gingen van Moskou tot Magadan mensen de straat op:

Aanhangers van oppositieleider Navalny de straat op in Rusland

De demonstraties begonnen rond 19.00 uur 's avonds. De grootste opkomst werd verwacht in Moskou en in Sint-Petersburg. In het centrum van Moskou verzamelden zich duizenden betogers. Navalny's team had hen gevraagd om net buiten de muren van het Kremlin te demonstreren, maar de politie wist dat met wegversperringen te voorkomen.

Politieblokkades

Navalny's woordvoerder Kira Jarmysj en een van zijn naaste medewerkers werden 's ochtends al in Moskou door de politie gearresteerd. Jarmysj wordt er volgens haar advocaat van beschuldigd een illegale bijeenkomst te hebben georganiseerd, meldt persbureau AP.

In Sint-Petersburg greep de politie in toen aanhangers van de oppositieleider naar de Hermitage oprukten. Daar stuitten de demonstranten op een politieblokkade. Hoeveel mensen er in totaal in Rusland aan de protesten hebben meegedaan is niet duidelijk.

De Navalny-aanhangers eisen de vrijlating van de Russische oppositieleider, die gevangen wordt gehouden in een strafkolonie. Ook willen ze dat hij de juiste medische zorg krijgt.

Volgens artsen is de Rus er momenteel slecht aan toe. Drie weken geleden ging hij in hongerstaking. Vorig jaar werd hij met het zenuwgas novitsjok vergiftigd - aangenomen wordt dat het Kremlin achter die aanval zat, maar president Poetin spreekt dit tegen.

Justitie in Rusland heeft de eerste stappen gezet om Navalny's stichting ter bestrijding van corruptie als een extremistische organisatie bestempelen en te verbieden. Dat zou betekenen dat mensen die de stichting ondersteunen gevangenisstraffen van 10 jaar riskeren, zeggen mensenrechtenorganisaties.

De behandeling van Navalny wordt ook internationaal veroordeeld. In Nederland gingen Navalny-sympathisanten vanavond ook de straat op. In Den Haag kwamen zo'n 60 mensen bijeen op het Plein. Amnesty International, de initiatiefnemer van het protest, zegt dat de demonstratie gemoedelijk verliep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl