SGP distantieert zich van man-vrouw-uitlatingen regionale jongerenvoorzitter
Het hoofdbestuur van de SGP neemt afstand van uitspraken die een regionale jongerenvoorzitter heeft gedaan over de verhouding tussen man en vrouw. In een video van NOS Stories zei Mathijs van der Tang onder meer dat de man "het hoofd" is van de vrouw, als het om gezag gaat. Het leidde op sociale media tot brede verontwaardiging.
Het item van NOS Stories gaat over de richtingenstrijd binnen de jongerenafdeling van de SGP, een partij die vanuit een orthodox-christelijke overtuiging hecht aan traditionele rolpatronen van mannen en vrouwen. Van der Tang, jongerenvoorzitter van de afdeling Vallei en Rijn, is tegen het toelaten van vrouwen op het politieke toneel, zegt hij in de video.
"Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen. En voor de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig", zegt Van der Tang. "Politiek draait om gezag. De Bijbel legt het uit. Zoals Jezus het hoofd is van alle christenen, op dezelfde manier is ook de man het hoofd van de vrouw."
Je kunt het volledige item zien op de Instagram-pagina van NOS Stories; hieronder de uitspraken van Van der Tang:
De video leidde tot woede bij onder anderen voetbalinternational Merel van Dongen. "Mathijs, vriend, je bent niet eens de kleine teen van de vrouw", schrijft ze op Instagram.
En Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) daagde Van der Tang zelfs uit tot een robbertje vechten:
In reactie op de verontwaardiging plaatste het landelijke bestuur van de SGP-jongeren vanmiddag een verklaring op zijn site. Daarin staat dat het jongerenbestuur geen verantwoording neemt voor de uitspraken van individuele leden. "De lijn van het bestuur van SGP-jongeren blijft: binnen SGP-jongeren staan alle functies open voor zowel mannen als vrouwen."
De landelijke partijvoorzitter van de SGP, Van Meeuwen, sluit zich daarbij aan. "Wat individuele leden roepen in de pers, daar zijn wij als bestuur niet verantwoordelijk voor", zegt hij tegen de NOS. "Daar gaan wij niet over."
Van Meeuwen wijst erop dat de man-vrouwrelatie al sinds de oprichting in 1918 een heet hangijzer is binnen de SGP. "En die interne discussie is nog steeds gaande. Sinds 2013 hebben we wel vrouwen op de kieslijst bij gemeenteraadsverkiezingen staan, maar er zijn nog steeds mensen in de partij die daar moeite mee hebben."
Voorjaarscongres
Die richtingenstrijd kwam afgelopen weekend nog eens voor het voetlicht op het voorjaarscongres van de SGP-jongeren. Daar werden moties ingediend door zowel voor- als tegenstanders van meer vrouwen in de politiek, en geen van de moties kreeg een overduidelijke meerderheid. Wel kwam er steun voor een motie die oproept tot meer "gesprek en bezinning" over het onderwerp.
Het SGP-bestuur kiest er in elk geval bewust voor om niet duidelijk partij te kiezen in de tweestrijd, zegt voorzitter Van Meeuwen. "Er is een status quo tussen twee lijnen en die lijnen proberen we bij elkaar te houden."