Staatssecretaris Van Huffelen
NOS NieuwsAangepast

Compensatieverzoek honderden toeslagouders onterecht afgewezen

Honderden ouders hebben ten onrechte te horen gekregen dat ze niet in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro. Staatssecretaris Van Huffelen noemt het verschrikkelijk voor de betrokkenen dat de Belastingdienst opnieuw in de fout is gegaan.

"Dit gaat in tegen alles waar iedereen binnen de hersteloperatie zich dagelijks voor inzet", zegt ze in een videoboodschap en in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris biedt "aan alle gedupeerde ouders die hierdoor opnieuw in onzekerheid verkeren" haar excuses aan. Eventuele schulden worden voorlopig stopgezet.

Van Huffelen wil de fouten zo snel mogelijk rechtzetten. De betrokkenen worden telefonisch ingelicht en 400 ouders krijgen alsnog voor 1 mei het bedrag. Voor 1350 ouders wordt nog bekeken of ze er recht op hebben.

Volgens de staatssecretaris krijgt die laatste groep voor 1 mei in elk geval bericht. Als ze alsnog in aanmerking komen, is de betaling op 12 mei.

Het gaat om ouders die voor 2012 een toeslag hadden aangevraagd. "Door informatie verkeerd aan elkaar te knopen, hebben we onterecht de conclusie getrokken dat deze ouders geen toeslag hadden aangevraagd en dat we nu geen reden zien om 30.000 euro te betalen. En dat klopt niet", zegt Van Huffelen.

De staatssecretaris schrijft aan de Kamer dat er een fout is gemaakt bij een data-analyse. De misser kwam aan het licht, nadat een groot aantal ouders had gemeld dat ze een brief hadden gekregen die niet kon kloppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl