ANP
NOS Nieuws

Excuses en schadevergoeding van politie Rotterdam voor persfotograaf

De politie in Rotterdam heeft een persfotograaf excuses aangeboden, omdat hij op 8 april ten onrechte en met geweld werd verwijderd bij een politieoefening in Hoek van Holland. De man krijgt een schadevergoeding.

Op 8 april oefende het arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies (DSI) op een openbare locatie in Hoek van Holland. Agenten wilden in verband met de privacy van de oefenende collega's dat de fotograaf stopte met het maken van foto's. Andere aanwezigen mochten dat wel.

Toen de fotograaf zei dat hij het volste recht had om te fotograferen, werd dat met geweld verhinderd en werd hij hardhandig verwijderd.

Niet onnodig moeilijk maken

De Regionale Eenheid Rotterdam erkent dat journalisten op straat en in openbare ruimtes opnamen mogen maken. Ze onderschrijft het standpunt van journalistenvakbond NVJ dat journalisten en politiemensen elkaars rollen moeten respecteren.

"Beide partijen dienen een publiek belang en moeten zich inspannen om elkaar het werk niet onnodig moeilijk te maken." Ook zegt de leiding dat een goede omgang met de pers belangrijk is.

De betrokken agenten zijn erop aangesproken. De eenheid wil binnen de organisatie meer aandacht besteden aan omgang met de pers. De fotograaf heeft de excuses aanvaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl