De meeste meldingen gingen over rechten van mensen met een beperking
NOS Nieuws

Toezichthouder kreeg recordaantal meldingen over racisme en discriminatie

Een recordaantal mensen is vorig jaar naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt, omdat ze zich slachtoffer voelden van racisme of discriminatie. Dat staat in de Monitor Discriminatiezaken die het college elk jaar uitbrengt.

Meldingen over racisme hadden bijvoorbeeld te maken met de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst, zei voorzitter Adriana van Dooijeweert in het NOS Radio 1 Journaal. "We kregen veel vragen en verzoeken, maar ook een klacht van iemand die continu gecontroleerd wordt, vernederend behandeld wordt aan de telefoon, en zegt: 'Dat heeft er echt mee te maken dat ik niet in Nederland geboren ben'."

Van Dooijeweert denkt dat de opkomst van de Black Lives Matter-beweging effect had op het aantal meldingen dat binnenkwam. "Dat is voor ons aanleiding geweest om het project institutioneel racisme te beginnen, om beter te onderzoeken hoe dit in Nederland zit. Overheden hebben de verplichting om te zorgen dat racisme wordt voorkomen en bestreden. Het project is ook bedoeld om naar overheden toe duidelijker te zijn over wat die verplichting inhoudt."

Wagentje of mandje

In het afgelopen coronajaar gingen de meeste vragen en meldingen over rechten van mensen met een beperking. "Bijvoorbeeld over winkels die slecht toegankelijk zijn, doordat mensen met een beperking een wagentje of mandje moeten meenemen, wat ze soms helemaal niet kunnen."

Ook waren er vragen van mensen met een medische beperking die niet in staat zijn een mondkapje te dragen en daar onaangename en discriminerende opmerkingen over kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl