NOS

wekdienst.wav

Goedemorgen! Nederland begint vandaag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen en de rechter in Zuid-Korea doet uitspraak in de zaak rond de zogenoemde 'troostmeisjes'.

Er trekken wolkenvelden over het land, maar tussendoor schijnt ook de zon af en toe. Met een stevige noordenwind wordt frisse lucht aangevoerd: het wordt 10 graden op de Wadden tot lokaal nog 16 graden in Limburg.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Naast de vaccins van Pfizer en Moderna, zet Nederland vanaf vandaag ook het vaccin van Janssen in. De EMA stelde gisteren vast dat de voordelen van de prik opwegen wegen tegen de nadelen.
  • In Seoul doet de rechter uitspraak in de zaak die een groep Zuid-Koreaanse zogeheten 'troostmeisjes' heeft aangespannen tegen de Japanse overheid. De vrouwen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen te werken in Japanse militaire bordelen.
  • Precies vijf jaar na de dood van popicoon Prince wordt zijn as tentoongesteld in zijn voormalige studio Paisley Park, in de Amerikaanse staat Minnesota. Fans kunnen daar een eerbetoon brengen aan de artiest.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Biden hoopt dat de veroordeling van de voormalige politieman Derek Chauvin voor de dood van George Floyd "een grote stap is in de strijd tegen het systematische racisme in de VS". Een jury heeft Chauvin schuldig bevonden aan de dood van de zwarte Amerikaan.

De oud-politieman drukte in mei vorig jaar minutenlang zijn knie op de nek van de gearresteerde Floyd, die op straat lag in Minneapolis. Over acht weken maakt de rechter de strafmaat bekend.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Naar aanleiding van de zaak-Floyd speelt in de Verenigde Staten een breder debat over de rol van de politie. In Minneapolis, de stad waarin Floyd werd gedood, laait die discussie nu hevig op. Burgerbeweging The New Black Panther Nation heeft inmiddels de rol van de politie overgenomen. Ze patrouilleren bewapend door de straten, maar delen ook voedselpakketten uit en proberen jongeren uit de problemen te houden.

NOS-correspondent Marieke de Vries sprak zwarte inwoners van Minneapolis over de protesten en hoe het verder moet met de rol van de politie:

The New Black Panther Nation bewaakt de straat: 'De politie deed z'n werk niet meer'

Fijne dag!

STER reclame