President Obama heeft besloten dat de foto's van de omgebrachte Osama bin Laden niet openbaar worden gemaakt. In een tv-interview zegt Obama dat de publicatie tot gewelddadige reacties zou kunnen leiden. Ook wil hij niet dat de foto's als propagandamateriaal worden gebruikt.

"De redenering van het Witte Huis moet zijn geweest: Je hebt niets te winnen, sceptici zijn er altijd", zegt correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. "De regering heeft geen trek in foto's van een dode Bin Laden als icoon op t-shirts."

Eerder pleitten de Amerikaanse minister van Defensie Gates en zijn collega van Buitenlandse Zaken Clinton al om de foto's niet te publiceren.

Volgens hen geloven alleen extremisten dat Bin Laden nog leeft. Die zouden zich niet door de foto's laten overtuigen. Verder zouden de gruwelijke beelden veel woede kunnen opwekken.

CIA

CIA-chef Panetta verwacht dat de foto's wel worden vrijgegeven. "De regering praat over de beste manier om dit te doen, maar ik denk dat er geen vragen over zijn dat deze beelden uiteindelijk aan het publiek worden getoond", zei Panetta in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Het Witte Huis heeft de foto's tot nu toe niet vrijgegeven, omdat ze gruwelijk zijn en mogelijk tot gewelddadige reacties leiden. Een woordvoerder van president Barack Obama benadrukte na het interview met Panetta dat er nog geen besluit is genomen over het vrijgeven van de beelden.

In de war

In het gesprek met NBC verklaarde de CIA-baas ook dat de nummer twee van al-Qaida, Ayman al-Zawahari, de nieuwste grootste vijand van de VS zal worden: "Hij stijgt snel op het lijstje".

Of Zawahari ook echt de opvolger wordt van Bin Laden is onduidelijk, maar de dood van de al-Qaida-leider zorgt voor onduidelijkheid binnen het terreurnetwerk, zo denkt Panetta.

En daar wil de VS van profiteren. "We denken dat het ons mogelijkheden zal geven om hen aan te blijven vallen, terwijl ze in de war zijn en bespreken wie uiteindelijk Bin Laden op zal volgen", zei Panetta.

Speech

Ruim 56 miljoen Amerikanen hebben live gekeken naar de speech waarin president Obama de actie tegen Bin Laden en diens dood bekendmaakte.

Ondanks dat de toespraak pas op het laatste moment werd aangekondigd, waren er toch meer kijkers dan bij de State of the Union. De toespraak werd in Amerika op 9 tv-zenders uitgezonden.

STER reclame