Een feestelijke ontvangst in Kindcentrum Hoftuyn
NOS NieuwsAangepast

Buitenschoolse opvang weer volledig open: 'We maken er een feestje van'

De buitenschoolse opvang (bso) is vanaf vandaag weer open voor alle kinderen. Daar zijn niet alleen ouders en kinderen blij mee, ook de begeleiders zijn enthousiast.

"We hebben er onwijs veel zin in", zegt begeleider Kevin van Kindcentrum Hoftuyn in Leiderdorp tegen Omroep West. "We maken er een feestje van. We willen zorgen dat de kinderen een warm gevoel krijgen en dat dit weer hun tweede thuis wordt." Vanmiddag vieren ze de heropening met pannenkoeken.

Ook Marianne Westenbroek van bso De Petteflet in Sneek is enthousiast. "Het is een prachtige dag, we zijn blij dat we weer open zijn en dat we de kinderen allemaal weer kunnen zien. We zijn de afgelopen maanden wel opengebleven voor de noodopvang, maar nu zijn we weer compleet", zegt ze tegen Omrop Fryslân.

Sinds december was het rustig op de meeste bso's. Ze waren wel open, maar alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en voor noodopvang. In februari gingen bassischolen en dagopvang voor kinderen tot 4 jaar weer open, maar bso's vielen daarbuiten.

Scholen scheiden

Het demissionaire kabinet heeft wel een aantal voorwaarden gesteld aan de heropening. Zo mogen alleen de kinderen en medewerkers het gebouw in, verder niemand. Ook het schoolplein is verboden terrein voor ouders. "Ouders mogen niet naar binnen. Daar zijn we heel streng in. Het is soms net een pakketdienst, wanneer er een baby'tje in een maxicosi wordt afgeleverd bij de deur", zegt Westenbroek van de opvang in Sneek.

Er is ook een nieuwe maatregel waar bso's zich aan moeten houden. "In het gebouw moeten we de kinderen van de verschillende scholen scheiden, maar buiten mogen ze wel met elkaar spelen. Dus we gaan veel buitenactiviteiten doen", zegt begeleider Kevin van de opvang in Leiderdorp.

Ook bij kinderopvang Avonturijn in de Achterhoek ligt de focus daarom op buiten. "We laten zo veel mogelijk activiteiten buiten plaatsvinden. Dus buiten eten en drinken, buiten ontvangen en buiten activiteiten. Dus we hebben extra picknicktafels en overkappingen besteld", zegt directeur Herbert Prins tegen Omroep Gelderland. "Het is hopen dat het weer een beetje meewerkt."

Bij bso De Petteflet ligt de focus voorlopig op buiten

Bij een opvang in Nijmegen zijn aanpassingen gemaakt in de roosters. "Wij als bso moeten de dag anders gaan inrichten om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk groepen met elkaar gemixt zouden worden. Zodat bij een besmetting zo min mogelijk kinderen en ouders in quarantaine moeten", zegt Paula Cloosterman van Kion De Uitdaging.

Voorschoolse opvang

Vanochtend waren de eerste kinderen al bij de voorschoolse opvang. Dat beviel meteen goed. "Je maakt hier nieuwe vriendjes. En als het regent, kunnen we de hele dag spelletjes doen met elkaar", zegt een van hen. "Ik kon niet wachten, ik heb mijn vriendjes zo gemist", zegt een ander.

Ook ouders zijn opgelucht dat hun kinderen weer terechtkunnen bij de bso's. "Ik heb twee kinderen bij de crèche en mijn oudste zit bij de bso en we zijn hartstikke blij dat het weer doorgaat op dit moment. Dat geeft heel veel rust voor ons als ouders", zegt een vader. Dat beaamt een andere ouder tegen regionale omroep Rijnmond. "Het was echt heel erg lastig met werk. Ik kon 's middags gewoon niet meer werken omdat ik mijn kind van school moest ophalen en vermaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl