José Mourinho ANP

Tottenham Hotspur heeft coach José Mourinho ontslagen. De Portugees, die een contract tot de zomer van 2023 had, wordt verantwoordelijk gehouden voor de magere resultaten. Tottenham staat momenteel zevende in de Premier League.

De timing is opvallend. Voor Spurs komt er een belangrijk weekend aan. Zondag is Manchester City de tegenstander in de finale van de League Cup. De club uit Londen kan voor het eerst sinds 2008 weer eens een prijs winnen.

Mourinho is een grote naam in het trainersvak. Met FC Porto (2004) en Internazionale (2010) won hij de Champions League en hij pakte in het verleden ook prijzen met Chelsea, Real Madrid en Manchester United. Bij Spurs bleef groot succes uit.

Hij nam het bij Tottenham in november 2019 over van de ontslagen Mauricio Pochettino, die een paar maanden daarvoor nog de Champions League-finale had gehaald. Op het moment dat 'The Special One' het overnam, stond Spurs op een veertiende plaats. Mourinho leidde zijn team uiteindelijk naar plaats zes.

José Mourinho met Steven Bergwijn, de Nederlander bij Tottenham EPA

Dit seizoen begon voortvarend. Halverwege december stond het elftal zelfs op de eerste plaats in de Premier League. Daarna kwam de klad erin, met als dieptepunt de achtste finales van de Europa League tegen Dinamo Zagreb. Na een 2-0 thuiszege werd de return in Kroatië vorige maand met 3-0 verloren.

Uit de laatste drie competitieduels werden slechts twee punten gehaald, waardoor de Londense formatie aansluiting bij de topvier verloor.

De 29-jarige oud-speler Ryan Mason, die in 2018 zijn profcarrière noodgedwongen moest beëindigen na een schedelbreuk en daarna in de jeugd van Tottenham ging werken, staat voorlopig voor de groep.

Super League

Tottenham is een van de clubs met het plan van een eigen Super League, waarin de grootste Europese voetbalclubs hun eigen elitecompetitie starten. Het plan roept veel weerstand op in de voetballerij.

STER reclame