NOS NieuwsAangepast

Volkskrant biedt excuses aan voor cartoon Maurice de Hond

De Volkskrant heeft excuses aangeboden voor het plaatsen van een illustratie van Maurice de Hond. De opiniepeiler is in de krant vandaag paginagroot afgebeeld als poppenspeler die de touwtjes in handen heeft in de Deventer moordzaak.

"Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan", schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in een verklaring op de site van de krant.

De afbeelding heeft geleid tot ophef op sociale media. Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het op Twitter "een hufterige karikatuur".

De Hond laat in een reactie op Twitter weten dat de krant hem sinds maart 2020 heeft willen "kaltstellen". Hij doelt daarmee op het feit dat hem door de krant geen podium wordt geboden in discussies over de coronamaatregelen. In zijn tweet kondigt hij ook een nieuwe podcast aan "die geen eenzijdig beeld geeft".

De Volkskrant publiceerde een verhaal over de podcast over de moordzaak van Argos, Human en de VPRO. Daarin wordt ingegaan op de rol van Maurice de Hond en hoe hij de media jarenlang aanjoeg.

In de Deventer moordzaak draait het om de dood van de 60-jarige Jacqueline Wittenberg. Haar stoffelijk overschot werd in september 1999 in haar woning aangetroffen. De vrouw was door middel van messteken en wurging om het leven gebracht.

Ernest Louwes, die de financiën voor de vrouw beheerde, werd veroordeeld tot twaalf jaar cel. Volgens Maurice de Hond was Louwes onschuldig. Hij claimde ten onrechte dat klusjesman Michaël de Jong met de dood van de weduwe te maken had.

Hij zette alle mogelijke middelen in om hem ervan te beschuldigen. De Hond werd in 2009 veroordeeld voor smaad en kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl