NOS Nieuws

Teken bijten bij kinderen vaker in hoofd en nek

Teken bijten zich bij kinderen veel vaker vast op het hoofd en in de nek dan tot nu toe bekend was. Het gaat om 32 procent van de beten, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteit van Wageningen.

Voor het onderzoek zijn 2000 tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl bestudeerd uit 2019 en 2020, gelijkmatig verdeeld over volwassenen en kinderen. Bij volwassenen wordt maar 3 procent van de beten in nek en op het hoofd gevonden.

Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Door kinderen veel intensiever te controleren in de nek en onder het hoofdhaar kan voorkomen worden dat ze mogelijk 'Lyme' ontwikkelen.

Schaamstreek

Tot nu toe werd aangenomen dat teken vooral te vinden waren op warme en vochtige plekjes op het lichaam, zoals rond de schaamstreek, maar daar bijten ze zich in slechts 7 tot 9 procent van de gevallen vast. Op die plek worden ze wel acht uur later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd, wat de kans op de ziekte van Lyme vergroot.

Van de volwassenen wordt 55 procent in de benen gebeten, bij kinderen is dat maar 25 procent. Ook de romp is een geliefde plek: grofweg een kwart van de tekenbeten wordt daar gevonden, bij kinderen iets vaker dan bij volwassenen.

Via Tekenradar.nl zijn in 2020 8500 tekenbeten gemeld. 1200 daarvan waren in juni, traditioneel het hoogtepunt van het tekenseizoen. Dat was het hoogste aantal meldingen sinds de oprichting van Tekenradar.nl in 2012.

De meeste tekenbeten zijn gemeld in Gelderland en Utrecht, en de minste in Zeeland en Flevoland. Per hoofd van de bevolking werden de meeste tekenbeten gemeld in Drenthe (112 per 100.000 inwoners), gevolgd door Groningen (54 per 100.000 inwoners), en de minste in Zuid-Holland. Lang niet alle tekenbeten vinden plaats in bos en heide: ongeveer 30 procent van alle gemelde tekenbeten in 2020 werd in de tuin opgelopen.

Week van de teek

Deze week is het de week van de teek, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de risico's van tekenbeten. "Dit jaar zagen we half februari, tijdens een warmere periode, het aantal tekenbeetmeldingen al iets oplopen. Het tekenseizoen is dus alweer begonnen", vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. "Op dit moment is het aantal meldingen aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Als het weer wat beter wordt, verwachten we een toename. Ben je in het groen geweest, controleer daarna dan je hele lichaam op tekenbeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl