Mark van der Heijden van Stichting Plons zag de inkomsten in 2020 inzakken met 66 procent
NOS Nieuws

Coronacrisis treft vooral kleine goede doelen in de portemonnee

Kleinere goede doelen zijn het afgelopen jaar hard getroffen door de coronacrisis. Zij zagen de inkomsten ten opzichte van 2019 dalen met gemiddeld 13,4 procent. De grote goede doelen hadden het iets minder slecht en verloren slechts 0,3 procent van hun inkomsten.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit en de toezichthouder op goede doelen, het CBF. De onderzoekers hebben het over grote verschillen tussen de diverse organisaties.

"Het aantal eenmalige giften van particulieren is teruggelopen, maar ook evenementen en fondsenwervende acties zoals scholen die een loop organiseren, konden niet doorgaan", zegt Harmienke Kloeze, directeur bij het CBF. "Dat hebben veel goede doelen enorm gemerkt." Een andere financiële tegenvaller was dat veel bedrijven zich terugtrokken als sponsor.

Veel grote organisaties bouwden hun activiteiten om naar online en alternatieve activiteiten, zoals het Coronaplein van het Longfonds, het voedsel-voor-armoede-project van het Rode Kruis en het Ommetje van de Hersenstichting.

Ook kleine goede doelen stonden open voor vernieuwing, zoals sociale initiatieven voor kwetsbare ouderen in de buurt. Kloeze: "Maar het vraagt flexibiliteit en een goeie infrastructuur om die draai te kunnen maken. Voor grote organisaties is dat doorgaans makkelijker."

Natuurorganisaties

Opvallend is dat grote natuurorganisaties enorm profiteerden van de coronacrisis. Dat geldt bijvoorbeeld voor Natuurmonumenten. "We hebben er vorig jaar 39.000 leden bij gekregen. Dat is een recordaantal nieuwe natuurliefhebbers", aldus een woordvoerder.

"Veel Nederlanders werken thuis, vaak achter een beeldscherm. Mensen hebben dan extra zin om tijdens de coronacrisis naar heide, duinen en bossen te gaan. Dat doen we massaal. We herontdekken de natuur." Volgens Natuurmonumenten lieten het aantal bezoekers van natuurgebieden en het aantal downloads van wandelroutes afgelopen jaar een historisch hoge groei zien.

'Uit hun isolement'

Bij Stichting Plons in Rotterdam kunnen ze van dergelijke mooie cijfers alleen maar dromen. De stichting, die zeilactiviteiten organiseert voor mensen met een beperking en ernstig zieke kinderen, zag de inkomsten vorig jaar inzakken met twee derde.

"Normaal heb je het per jaar over 30.000 euro aan giften, nu kwamen we niet verder dan 10.000 euro. Gelukkig hebben we wat vet op de botten, maar dit kan nog niet een jaar zo doorgaan", zegt Mark van der Heijden van Plons. "Het ergste is het natuurlijk voor de deelnemers. Zij missen het zeilen enorm. Het is vaak een belangrijk uitje voor ze, waarmee we ze ook uit hun isolement halen."

Volgens Kloeze van de CBF maakt 15 procent van de kleine organisaties zich zorgen om de toekomst. "Veel fondsenwervende activiteiten moeten van te voren worden voorbereid. Dat kost tijd. Als we straks na corona alles weer mogen, heb je niet 1-2-3 weer een nieuw evenement georganiseerd. Het kost wel even tijd om die contacten met bijvoorbeeld scholen weer op te bouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl