Aanhangers van Navalny, vorige week in Londen
NOS Nieuws

Aanhangers Navalny kondigen massaprotest aan

Aanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny willen massale protesten organiseren in Moskou en Sint Petersburg. Ze hopen woensdag bij elkaar meer dan een half miljoen mensen op de been te krijgen. Het zou dan het grootste massaprotest zijn sinds de februarirevolutie van 1917.

Navalny zit sinds februari in een strafkamp. Hij ging op 31 maart in hongerstaking, uit protest tegen de weigering van de gevangenisautoriteiten om hem adequate medische hulp te geven. Hij heeft zware rugklachten en gevoelloosheid in zijn benen.

In levensgevaar

Een Russische arts die de medische gegevens van Navalny heeft ingezien, zei vandaag dat hij binnen enkele dagen kan overlijden als hij geen medische hulp krijgt. Tot nu toe hebben vier artsen toestemming gevraagd om hem te bezoeken, maar de autoriteiten staan dat niet toe.

De dochter van Navalny vroeg de Russische autoriteiten op Twitter om een arts bij haar vader te laten:

Het Witte Huis heeft de Russische regering inmiddels laten weten dat er "consequenties" zullen zijn als Aleksej Navalny in de gevangenis overlijdt. De veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, heeft dat gezegd bij nieuwszender CNN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl