Een testevenement van Fieldlab in Biddinghuizen
NOS Nieuws

'925 miljoen voor testevenementen zinloos, beter besteden aan gezondere samenleving'

De 925 miljoen euro die de overheid investeert in coronateststraten om mensen weer toegang tot evenementen en uitjes te geven, kan op een veel betere manier besteed worden. Dat staat in een open brief die vier ziekenhuisbestuurders, enkele artsen en de vier voorzitters van grote zorgverzekeraars aan minister De Jonge hebben gestuurd.

Die 925 miljoen euro wordt gebruikt om verschillende proefevenementen te houden om te kijken hoe de samenleving weer open kan. Stichting Open Nederland heeft dat bedrag ter beschikking om tot eind augustus proefevenementen te organiseren.

"Kiezen we voor een kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen of willen we het bedrag duurzaam investeren in een gezondere samenleving?", vragen ze zich af.

De bestuurders van het OLVG in Amsterdam, het ErasmusMC in Rotterdam, het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en het Zuyderland in Limburg ondertekenden de brief samen met de voorzitters van verzekeraars CZ, Zilveren Kruis, VGZ en Menzis. Het is opmerkelijk dat ziekenhuisbestuurders en verzekeraars gezamenlijk dit geluid laten horen omdat die twee partijen vaak tegenover elkaar staan.

Zij pleiten ervoor om het bedrag te investeren in "bewezen effectieve preventieprogramma's". "Als er één belangrijke les getrokken kan worden uit de coronacrisis dan is dat het belang van gezond leven", schrijven ze. Ze halen aan dat roken en overgewicht belangrijke risicofactoren zijn bij een coronabesmetting.

Ze stellen dat er tijdens de crisis is ingeleverd op gezond leven. "We bewegen te weinig waardoor de gemiddelde Nederlander 5,2 kilogram is aangekomen, zijn weer gaan roken en daarnaast is de mentale belasting groot voor deelgroepen."

De groep zegt daarom dat "het investeren in een test-infrastructuur in deze fase van de pandemie niet duurzaam en niet zinvol is". Ze denken dat als in juli alle mensen die dat willen zijn gevaccineerd, de samenleving weer open gaat. Ze baseren zich op ervaringen uit Israël, het VK en de VS, waar volgens hen ziekenhuisopnames nog maar zeer beperkt voorkomen.

Het gaat de briefschrijvers niet alleen om het geld, ze wijzen ook op de morele bezwaren die er zijn voor de teststraten voor evenementen. "Een groot dance-event met meer dan tienduizend mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar COVID-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl