Osama bin Laden was niet gewapend op het moment dat de Amerikanen zijn huis in Pakistan binnenvielen. Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis vanavond op een persconferentie.

Volgens de woordvoerder verzette de terreurleider zich wel, al wil het Witte Huis niet zeggen hoe.

Bin Laden werd in zijn hoofd en borst geschoten. Een van zijn vier vrouwen, die ook in de kamer aanwezig was, verzette zich ook tegen de commando's. Zij werd in haar been geschoten.

Tie-rips

In de villa waren wel veel andere mensen die wel bewapend waren, daarom duurde het vuurgevecht 40 minuten. Bij de gevechten kwamen naast Bin Laden nog drie anderen om: een zoon en twee medestanders.

Bewoners van de villa die geen bedreiging vormden, werden door het commandoteam geboeid met tie-rips. De Pakistaanse overheid meldt dat er 23 kinderen en 9 vrouwen in het huis waren. Volgens het persbureau Reuters is Bin Ladens tienerdochter getuige geweest van de dood van haar vader, maar dat is niet bevestigd door het Witte Huis.

Osama's aanwezige vrouwen en kinderen werden door de Amerikanen achtergelaten bij het gebouw omdat er geen plek meer was in de helikopters. Ze worden nu ondervraagd door Pakistaanse veiligheidsdiensten.

Opruiend

De aanval werd in het Witte Huis via de satelliet gevolgd. Toen Bin Laden was ontdekt klonk het codewoord Geronimo en toen hij dood was Geronimo EKIA (enemy killed in action).

CNN meldt dat er drie setjes foto's zijn genomen van Bin Laden: vlak na de aanval, in de hangar in Afghanistan waar de missie eindigde en tijdens de uitvaartceremonie aan boord van een Amerikaans vliegdekschip. Van dat laatste moment zijn ook videobeelden gemaakt.

Volgens een bron van de nieuwzender zijn er in Pakistan ook foto's gemaakt van de drie andere doden. Bin Laden zou op de foto's uit Afghanistan het best te herkennen zijn, maar die zijn ook het meest gruwelijk, omdat zijn verwondingen goed zichtbaar zijn.

Het Witte Huis twijfelt nog altijd of het de foto's van het lijk zal vrijgeven. De woordvoerder zei dat het opruiend zou kunnen werken. Amerikaanse politici dringen aan op het tonen van bewijs dat Bin Laden dood is.

STER reclame