Een van de slachtoffers wordt afgevoerd AFP

De 19-jarige verdachte van het bloedbad in een vestiging van FedEx in Indianapolis had de wapens waarmee hij acht mensen doodschoot legaal gekocht. Dat heeft de chef van de plaatselijke politie bekendgemaakt op een persconferentie.

In maart vorig jaar nam de politie nog een wapen in beslag van de dader, Brandon Hole. Dat gebeurde nadat zijn moeder had gebeld om haar zorgen te uiten over zijn geestelijke gezondheid. Hij was volgens haar van plan de politie uit te lokken hem dood te schieten, suicide by cop.

De dader, Brandon Hole (19) Politiefoto

Dat het Hole daarna toch weer lukte om twee semiautomatische wapens aan te schaffen wijst er volgens politiechef Randal Taylor op dat de autoriteiten, ondanks de waarschuwing van de moeder, niet aan de rechter hebben gevraagd om hem aan te merken als een potentieel risicogeval. In dat geval was Hole mogelijk het recht op een wapen ontzegd. Taylor wist niet zeker of een dergelijke hoorzitting heeft plaatsgevonden.

Hole was oud-werknemer van FedEx en zou in het najaar van 2020 nog hebben gewerkt in de vestiging waar hij vrijdag acht mensen doodschoot, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg.

Sikhs

De schietpartij in het FedEx-filiaal heeft de inwoners van Indianapolis diep geschokt en is vooral hard aangekomen in de Sikh-gemeenschap. Zeker vier slachtoffers waren Sikhs.

Belangenorganisaties van deze religieuze groep hebben de politie gevraagd te onderzoeken of Brandon het specifiek voorzien had op hun geloofsgenoten.

STER reclame