Juul Franssen na afloop van de wedstrijd tegen Laura Fazliu uit Kosovo tijdens de Europese kampioenschappen judo ANP

Juul Franssen is in de eerste ronde van de klasse tot 63 kilogram uitgeschakeld. Laura Fazliu uit Kosovo was op waza-ari te sterk voor Franssen, die bij de afgelopen EK en WK nog brons won.

Die medaille was nu weggelegd voor haar jongere landgenote Sanne Vermeer, die in de strijd om het brons Fazliu versloeg.

Franssen mist 'het brandende vuurtje'

Franssen, al zeker van deelname aan de Olympische Spelen, miste op de EK in Lissabon "het brandende vuurtje". "Ik ben er gewoon nog niet klaar voor. Dit is de eerste dag van de route naar de Spelen en ik moest hier gewoon staan van mezelf. Om niet weg te lopen van mijn privéproblemen", aldus Franssen, wier vader ziek thuis zit.

"Ik heb een pittige tijd achter de rug, maar ik wil me nergens achter verschuilen. Ik weet dat ik dit nodig had; me in het hol van de leeuw begeven. Als ik dit pas tijdens de WK had gedaan, dan was het te laat. Soms moet je uit je comfortzone stappen."

Judoka Franssen in eerste ronde EK uitgeschakeld Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Franssen kende een onrustige aanloop en moest zorgen voor haar vader, die een beroerte heeft gekregen. "Het vuur brandde niet en de adrenaline ontbrak gewoon. Ik moest van ver komen en heb het niet voor elkaar gekregen. Het is cru, maar wel de realiteit."

Vermeer pakt brons

Sanne Vermeer pakte in de klasse tot 63 kilogram het brons. In de halve finales was olympisch kampioene Tina Trstenjak uit Slovenië nog op ippon te sterk, maar in de strijd om de troostfinale versloeg ze Laura Fazliu uit Kosovo.

De Kosovaarse tikte na een halve minuut af bij een verwurging.

"Superblij", was de 23-jarige Friezin met haar bronzen medaille. "Het was een vreemd toernooi. In mijn eerste partijen ging het helemaal niet zo goed. Later kwam ik er beter in."

Dat haar bronzen plak weinig zal veranderen aan haar status met oog op de Olympische Spelen in Tokio heeft Vermeer geaccepteerd. "Natuurlijk is het balen. Maar ik begrijp de argumenten ook wel."

STER reclame