NOS Nieuws

Topdrukte bij GGD-afsprakenlijn vaccinaties: 'Er zijn 221 wachtenden voor u'

  • Erika de Joode

    redacteur Online

  • Erika de Joode

    redacteur Online

De GGD zet vandaag duizend extra callcentermedewerkers in om mensen een afspraak te kunnen laten maken voor een coronavaccinatie. De afgelopen dagen kregen bellers te maken met lange wachttijden.

Zo probeerde Rob Gerichhausen vanaf donderdagochtend contact te krijgen met de GGD. Pas vanmorgen slaagde hij erin om een afspraak te maken. "Ik stond de eerste keer drie uur in de wacht, toen werd de verbinding verbroken. Daarna heb ik nog eens twee uur in de wacht gehangen, om vervolgens te horen dat de lijnen overbelast waren."

Gerichhausen belde uiteindelijk een ander telefoonnummer, van de GGD Hollands Midden. "Ik werd snel doorverbonden, maar hoorde toen dat ik beller 221 was. Ik kwam er gewoon niet doorheen."

Anderen hadden soortgelijke ervaringen, laten ze weten via sociale media:

Een van de oorzaken van de drukbezette telefoonlijn is een uitnodigingsbrief van het RIVM, die deze week via huisartsen is verstuurd aan een grote groep mensen. In de brief worden thuiswonende 60-minners met morbide obesitas of het syndroom van Down uitgenodigd om een afspraak te maken voor een inenting met het Pfizer-vaccin. Zij kunnen om administratieve redenen alleen telefonisch een afspraak maken en niet online.

Ook staat in de brief: "Als u voor maandag 19 april een afspraak maakt, krijgt u voorrang bij de GGD." Die zin, in combinatie met het gegeven dat huisartsen volgens het RIVM "iets breder hebben uitgenodigd dan in de instructie stond", leidt tot topdrukte bij de GGD.

De GGD laat weten dat de informatie in de brief "niet correct" is en dat mensen uit de bedoelde medische hoog-risicogroep ook nog na het weekend kunnen bellen voor een afspraak.

Het is met de uitnodigingen niet helemaal goed gegaan doordat de tijdsdruk hoog is, zegt een woordvoerder van het RIVM. "Wij willen ze natuurlijk zo snel mogelijk vaccineren, het gaat niet voor niets om risicogroepen", zegt een woordvoerder. "Maar men heeft echt langer de tijd, 19 april is geen harde deadline."

Onderstaande brief kregen 60-minners met morbide obesitas aanvankelijk. Volgens het RIVM is de datum 19 april er inmiddels uitgehaald:

Voor veel ontvangers van de brief voelde 19 april wel als een deadline. "Ik ben donderdagochtend meteen gaan bellen, vanaf het moment dat het kon", zegt Rob Gerichhausen. Hij vreesde dat hij achter het net zou vissen als hij pas na de 19e een vaccinatieafspraak zou maken.

Mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down zouden aanvankelijk worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin, maar vanwege zeer zeldzame bijwerkingen heeft het kabinet inentingen met dat vaccin stopgezet voor mensen onder de 60 jaar. Daarom moest deze groep nu een afspraak maken voor een inenting met het Pfizer-vaccin. Volgens het RIVM gaat het om ongeveer 17.600 mensen die nog gevaccineerd moeten worden.

Deze groep heeft dus iets langer de tijd dan maandag 19 april om een afspraak te maken. "Maar ze moeten ook weer niet twee weken wachten", zegt de woordvoerder, die wel benadrukt dat er telkens nieuwe tijdslots bij komen omdat er steeds meer Pfizer-vaccins beschikbaar komen. "We merken dat het hard gaat op het moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl