Het projectiel dat later vandaag tot ontploffing wordt gebracht
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

WO II-granaat gevonden, verdwenen en weer opgedoken in Twents dorp

Een stel wandelaars heeft gistermiddag nietsvermoedend een granaat meegenomen uit een natuurgebied vlak bij het Twentse dorp De Lutte. Het roestbruine explosief uit de Tweede Wereldoorlog, 40 centimeter lang en 12,5 centimeter doorsnede, stond op scherp.

Pas toen een van de wandelaars vanochtend bij RTV Oost hoorde dat de politie verontrust op zoek was naar de granaat, realiseerde hij zich wat hij in huis had gehaald. Hij belde de de politie, die de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) inschakelde.

De EOD heeft het projectiel opgehaald. Vanmiddag wordt hij op een veilige plek vlak bij Enschede tot ontploffing gebracht.

Verdwenen

De brisantgranaat werd eerder gistermiddag door een voorbijganger gevonden. Hij legde de granaat op een bankje en belde de politie. Toen die om 15.45 uur aan kwam rijden, konden de agenten niets meer vinden. Ze zetten direct een oproep op Twitter:

De oproep leverde aanvankelijk niets op, totdat een van de wandelaars vanochtend 112 belde. Hij zei dat hij de granaat in een jas had gewikkeld en mee naar huis had genomen. Dat hij gevaar liep, heeft hij zich niet gerealiseerd.

Volgens de EOD stond in De Lutte tijdens de Tweede Wereldoorlog luchtafweergeschut, waarmee Duitsers vijandelijke vliegtuigen konden neerhalen. Het zou kunnen gaan om een exemplaar dat niet is afgeschoten. Een ander scenario is dat de granaat wel is afgeschoten, maar niet is ontploft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl