EPA
NOS Nieuws

Rusland zet Amerikaanse en Poolse diplomaten uit

Rusland gaat tien Amerikaanse diplomaten het land uitzetten als reactie op nieuwe sancties die de Verenigde Staten hebben afgekondigd. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bekendgemaakt.

Ook zullen zeker acht Amerikaanse regeringsmedewerkers op een sanctielijst worden gezet en zegt Lavrov te kijken naar "pijnlijke maatregelen" tegen Amerikaanse bedrijven in Rusland.

Beïnvloeding Amerikaanse verkiezingen

Gisteren kondigde de VS aan tien Russische diplomaten het land uit te zetten als reactie op een grote Russische hack waardoor vorig jaar een aantal overheidsinstanties werd getroffen. Ook zou Rusland hebben geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden.

Rusland reageerde woedend en zet nu dus een zelfde aantal Amerikaanse diplomaten het land uit.

In navolging van de Verenigde Staten besloot Polen om drie Russische diplomaten naar huis te sturen, omdat die volgens Polen "activiteiten uitvoerden die Polen ondermijnen". Rusland zet op zijn beurt vijf Poolse diplomaten uit.

Top in Europa

De Amerikaanse president Biden zei eerder vandaag dat hij wil werken aan het verbeteren van de betrekkingen met Rusland. Hij stelde voor om deze zomer een top in Europa te organiseren.

Minister Lavrov zei dat Rusland positief tegenover het aanbod van zo'n top staat en het voorstel bestudeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl