David Neres

Ajax loopt zich opnieuw stuk op pover Roma en ligt uit de Europa League

Zes procent, meer kans op het bereiken van de halve finales van de Europa League werd Ajax niet gegeven, voorafgaand aan de return tegen AS Roma. De Amsterdammers deden een manmoedige poging die pessimistische voorspelling te logenstraffen, maar tevergeefs.

Het 1-1 gelijkspel in Rome was niet genoeg om de thuisnederlaag van vorige week (1-2) weg te poetsen, waardoor Ajax in zijn jacht op sportief succes zich zal moeten richten op de nationale competities. Zondag wacht de KNVB-bekerfinale tegen Vitesse, de voorsprong in de eredivisie is riant.

Het spelbeeld donderdagavond in het Stadio Olimpico vertoonde veel gelijkenissen met een week geleden; Ajax speelde de bal bekwaam rond en zocht de aanval, terwijl AS Roma gevaarlijk hoopte te worden via een snelle uitbraak. Wat dat betreft alleszeggend: de ploeg van Erik ten Hag had in de eerste helft liefst 74 procent balbezit.

Maar net als in Amsterdam had Ajax moeite om dat vele rondspelen van de bal te laten resulteren in echt goede kansen. Voor rust viel er één te noteren, in de dertiende minuut.

Rick Karsdorp had een basisplaats bij AS Roma

Roma-doelman Pau López, vorige week ook al weinig gelukkig in het meevoetballen, schoof de bal pardoes in de voeten van Antony, die Davy Klaassen bereikte. Maar de inzet van Klaassen werd geblokt.

Nicolás Tagliafico had even daarvoor uit een hoekschop over gekopt, en Dusan Tadic loste halverwege de eerste helft een slap schot dat gemakkelijk gepakt werd. Dat was het wel van Amsterdamse zijde.

Ook AS Roma creëerde niet veel. De Romeinen kwamen in de vijfde minuut wel gevaarlijk door via Lorenzo Pellegrini en dachten even te scoren via de buitenspel staande Jordan Veretout, maar voor de rest was het wederom pover wat de ploeg van basisspeler Rick Karsdorp liet zien.

Antony

Ten Hag greep in de rust in, door Antony te van het veld te halen. Voor hem in de plaats kwam Brian Brobbey, die dit seizoen al zo vaak sterk inviel, onder meer in de uit- en thuiswedstrijd tegen Lille. En ook in Rome stelde hij niet teleur.

Perr Schuurs - die al na twintig minuten de geblesseerde Sean Klaiber had afgelost - lanceerde Brobbey met een lange bal van achteruit. De 19-jarige spits was eerder bij de bal dan Pau López en tikte de bal langs de uitgekomen doelman: 0-1.

Met Brobbey in de ploeg had Ajax wat de ploeg voor rust ontbeerde: een sterk aanspeelpunt dat de Roma-verdedigers ook op fysiek vlak het leven zuur kon maken. Dat de zwakke Antony voor hem moest wijken was een mooie bonus.

Brian Brobbey tikt de bal langs Pau López voor de 0-1

De Amsterdammers roken bloed en dachten tien minuten na rust op 0-2 te komen via Tadic, die raak schoot uit de rebound van een schot van Brobbey. Maar na ingrijpen van de VAR oordeelde scheidsrechter Anthony Taylor dat Tagliafico in de aanloop naar die treffer een overtreding had gemaakt.

Die domper haalde de flow uit Ajax' aanvalsspel. De overtuiging waarmee de bezoekers uit de kleedkamer waren gekomen ebde weg en twintig minuten voor tijd was daar plots een flashback naar vorige week, toen Roma over geluk niet te klagen had.

Jurriën Timber gleed weg en twee seconden later lag de bal achter Maarten Stekelenburg. Ryan Gravenberch verlengde een slecht gemikte voorzet tot voor de voeten van Edin Dzeko, die het cadeautje zonder terughoudendheid uitpakte: 1-1.

Edin Dzeko juicht na zijn gelijkmaker tegen Ajax

Met Lassina Traoré en Oussama Idrissi als verse aanvallende krachten en in een soort 3-3-4-formatie joeg Ajax op een tweede treffer, die een verlenging had betekend. Maar zonder resultaat. AS Roma hield vrij simpel stand en mag zich gaan opmaken voor een treffen met Manchester United in de halve finales.