HH / Peter Hilz
NOS NieuwsAangepast

Smeets treedt terug als Kamerlid D66, Kaag noemt vertrek onvermijdelijk

D66-Kamerlid Sidney Smeets treedt terug als Kamerlid. Dat laat het Kamerlid weten in een verklaring op de site van D66. De partij kondigde gisteren een intern partijonderzoek aan nadat Smeets door verschillende jonge mannen was beschuldigd van seksueel getint grensoverschrijdend gedrag.

De kwestie kwam aan het licht nadat verschillende mensen deze week op Twitter hadden gezegd dat ze als minderjarige jongens waren benaderd door Smeets. Ook GeenStijl besteedde er aandacht aan.

Smeets stelt in de verklaring dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen veel impact hebben. "Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest."

Smeets schrijft dat hij terugtreedt om te voorkomen dat "het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht". Hij zat pas twee weken in de Tweede Kamer. Zijn zetel geeft hij terug aan de fractie.

Kaag: onvermijdelijke is gebeurd

Volgens D66-leider Kaag gaat het om een besluit van Smeets zelf, maar is met zijn terugtreden "het onvermijdelijke gebeurd".

Op de vraag of ze heeft aangedrongen op zijn vertrek zegt Kaag een "aantal indringende gesprekken" met Smeets gevoerd te hebben:

D66-leider Kaag: 'Aantal indringende gesprekken gevoerd met Smeets'

Gisteren kondigde D66 al een onderzoek aan, waarbij Kaag liet weten dat er binnen D66 "geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag".

Kaag noemt het "een lastige kwestie" of Smeets de wet heeft overtreden. Kaag zegt "niet van de politie" te zijn.

Ze spreekt ook tegen dat D66 pas laat in actie kwam na berichten op Twitter. Volgens Kaag is er in de partij zorgvuldig opgetreden, is er na een eerste telefoontje op 31 maart tijd genomen voor hoor en wederhoor, en heeft de vertrouwenspersoon toestemming moeten vragen aan personen voor gesprekken. "Binnen de termijn van mijn kennis, en dan hebben we het over een aantal dagen, hebben we zo snel mogelijk gehandeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl